Diána
12 °C
27 °C

A kormánnyal és az ellenzékkel is elégedetlenek az emberek

2007.10.29. 13:36
Nem vagyunk elégedettek sem a kormány, sem az ellenzék működésével, rosszabbul érezzük magunkat, mint egy hónappal ezelőtt, és ha most vasárnap lennének a választások, a többség nem menne el szavazni. A Századvéd-Forsense elemzése.

Soha nem volt még ilyen alacsony az MSZP támogatottsága, áll a Százedvég és a Forsense közvélemény-kutató legfrissebb elemzésében. A felmérés azt is megállapítja, hogy egyik nagy pártra sem szavaznának többen, mint egy hónappal ezelőtt, a Fideszt a megkérdezettek 29, a szocialistákat pedig 15 százalék támogatja.

Tíz emberből hat úgy gondolja, hogy az ország gazdasági helyzete az elmúlt évben tovább romlott, a megkérdezettek majdnem fele pedig még pesszimistább, szerintük még ennél is rosszabbra kell számítani. A Gyurcsány-kormány munkájával a válaszadók majd kétharmada (65%), az ellenzék tevékenységével 56 százalékuk inkább elégedetlen. Az előző hónaphoz képest öt százalékkal nőtt azoknak a száma, akik egyik pártra sem szavaznának, ha most vasárnap lennének a választások. Sőt, el sem mennének szavazni, egy százalékkal tovább csökkent a biztos voksolók aránya. A kis pártok közül egy sem jutna be a parlamentbe.

Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet megoldást az ország gondjaira, az előző kutatáshoz képest többen válaszolták azt, hogy egy, a jelenlegi pártoktól független politikai erő hatalomra kerülése oldaná meg a problémákat. A Fidesz-szavazók nagyobb aránya pártolt át ehhez a lehetőséghez. A megkérdezettek negyede sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem tartja alkalmas miniszterelnöknek, de Orbánnak hat százalékkal (37 %) több támogatója van ezen a téren.

Módszertan

A Századvég-Forsense kérdőíves közvéleménykutatást végzett 2007. október 12. és 26. között, 1000 véletlenszerően kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. A minta a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) alapján reprezentálja a felnőtt korú magyar lakosságot. Az itt közölt adatok nagy valószínőséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptak volna.