Judit
3 °C
7 °C

A kormánnyal és az ellenzékkel is elégedetlenek az emberek

2007.10.29. 13:36
Nem vagyunk elégedettek sem a kormány, sem az ellenzék működésével, rosszabbul érezzük magunkat, mint egy hónappal ezelőtt, és ha most vasárnap lennének a választások, a többség nem menne el szavazni. A Századvéd-Forsense elemzése.

Soha nem volt még ilyen alacsony az MSZP támogatottsága, áll a Százedvég és a Forsense közvélemény-kutató legfrissebb elemzésében. A felmérés azt is megállapítja, hogy egyik nagy pártra sem szavaznának többen, mint egy hónappal ezelőtt, a Fideszt a megkérdezettek 29, a szocialistákat pedig 15 százalék támogatja.

Tíz emberből hat úgy gondolja, hogy az ország gazdasági helyzete az elmúlt évben tovább romlott, a megkérdezettek majdnem fele pedig még pesszimistább, szerintük még ennél is rosszabbra kell számítani. A Gyurcsány-kormány munkájával a válaszadók majd kétharmada (65%), az ellenzék tevékenységével 56 százalékuk inkább elégedetlen. Az előző hónaphoz képest öt százalékkal nőtt azoknak a száma, akik egyik pártra sem szavaznának, ha most vasárnap lennének a választások. Sőt, el sem mennének szavazni, egy százalékkal tovább csökkent a biztos voksolók aránya. A kis pártok közül egy sem jutna be a parlamentbe.

Arra a kérdésre, hogy mi jelenthet megoldást az ország gondjaira, az előző kutatáshoz képest többen válaszolták azt, hogy egy, a jelenlegi pártoktól független politikai erő hatalomra kerülése oldaná meg a problémákat. A Fidesz-szavazók nagyobb aránya pártolt át ehhez a lehetőséghez. A megkérdezettek negyede sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem tartja alkalmas miniszterelnöknek, de Orbánnak hat százalékkal (37 %) több támogatója van ezen a téren.

Módszertan

A Századvég-Forsense kérdőíves közvéleménykutatást végzett 2007. október 12. és 26. között, 1000 véletlenszerően kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg. A minta a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők (nem, kor, régió, lakóhely településtípusa, iskolai végzettség) alapján reprezentálja a felnőtt korú magyar lakosságot. Az itt közölt adatok nagy valószínőséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével kaptak volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?