József, Bánk
-6 °C
0 °C

Behozta hátrányát az MSZP

2004.12.24. 09:25
Egy százalékosra csökkentette hátrányát az MSZP, megelőzte Orbánt a népszerűségi listán Gyurcsány, derült ki a Századvég-Tárki legfrissebb felméréséből. A lakosság rossznak ítéli a kormány munkáját, az ellenzékkel azonban még ennél is elégedetlenebb.

Egy százalékra csökkent a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben az összes megkérdezett körében, derül ki a Századvég-Tárki legfrissebb, decemberi közvélemény-kutatásából. A Népszabadságban közölt felmérés adatai szerint az ellenzéki párt előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is hat százalékra csökkent. A felmérés szerint a két nagy párt mellett csak az SZDSZ jutna parlamentbe.

A Századvég-Tárki felmérése szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz harminc, a szocialisták huszonkilenc százalék támogatását élvezik. Az SZDSZ támogatottsága a teljes lakosság körében három százalék.

Rossz kormány, még rosszabb ellenzék

A kormányfőváltás óta javult a hatalom megítélése, bár még mindig a választók 52 százaléka elégedetlen a kormány tevékenységével, írja a Népszabadság a Tárki elemzése alapján. A kormány megítélését plusz-mínusz százas skálán mérő cég adatai szerint Medgyessy utolsó hónapjában a kormány megítélése -21 pontos volt, Gyurcsány kormánya decemberben -7 pontot ért el.

Jelentősen romlott a parlamenti ellenzék megítélése is, a közvélemény hatvanhat százaléka ítéli rossznak az ellenzéki megnyilvánulásokat, mindössze a válaszadók harmada elégedett velük.

A Századvég-Tárki decemberben mérte először Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor vezetői alkalmasságát. Mindkettejüket a lakosság harmada támogatja. A kormányfő a népszerűségi versenyben azonban már megelőzte Orbánt.