Csongor
0 °C
9 °C

Új színek az utakon

2004.06.22. 09:07
Javában tart a közúti jelzőtáblák cseréje a magyar utakon. A tervek szerint 2012-re háromszínű rendszert építenek ki, könnyebbé téve az autósok eligazodását.
Az autópályákon 70-80 százalékban kicserélődtek a közúti jelzőtáblák. Az európai előírásoknak is megfelelő útjelzőrendszer kiépítése 2001 nyarán kezdődött - írja a Magyar Hírlap.

A legfőbb változás az új táblák látványa lesz. Eddig mindegyik zöld volt, ezután, megtörve az egyhangúságot, útkategóriánként más és más színű tábla segíti az autósok tájékozódását.

Csupán az országutakon marad a megszokott szín, a gyorsforgalmi utakon (az autópályákon és az autóutakon) kék, az önkormányzati utakon pedig fehér jelzőtáblák szolgáltatják az utazással kapcsolatos tudnivalókat. Meghatározott esetekben (környezetvédelmi, forgalombiztonsági okokból) szükségessé válhat tehermentesítő útvonalak kijelölése bizonyos járműfajták (nehéz tehergépjárművek) kiküszöbölésére egy adott útszakaszon. Ezt narancssárga táblákkal oldják meg. Többszínűek is lesznek: a fehér önkormányzati út tábláján kék betét jelzi, ha az elágazásnál autópályára lehet majd kanyarodni.

Idén az M1-es győri elkerülő szakaszán, jövőre az M3-as Gyöngyös és Füzesabony közti részén folynak a munkálatok.

A tervek szerint 2012-re az összes magyarországi közúton befejeződik a jelzőrendszer átalakítása, amely a szakértők szerint lényegesen egyszerűsíti majd a tájékozódást.