Benedek
-5 °C
5 °C

Összehasonlítják az MSZP nyilvántartásait

2005.02.13. 16:28
Május végéig összehasonlítják a helyi szocialista szervezetek taglétszámát a központi nyilvántartással, közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Hiller István. A szocialista pártelnök megismételte, Vas megyében március 5-éig létrejönnek az új pártszervezetek.

Május végéig összehasonlítják a helyi szocialista szervezetekben jegyzett taglétszámot az országos központ nyilvántartásával - közölte Hiller István, az MSZP elnöke vasárnap. A politikus ezt kérdésre válaszolva mondta budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a 2002-es országgyűlési választások óta nem volt ilyen felülvizsgálat, ezért sort kellett rá keríteni.

A mozgalomnál nem lesz tagrevízió

A szocialista pártelnök közlése szerint ez nem vonatkozhat az MSZP kezdeményezésére elindult Sikeres Magyarországért Mozgalomra, mivel annak megalakult szervezetei nem pártszervezetek. Megismételte korábbi bejelentését, miszerint Vas megyében március 5-ig alakulnak újjá a pártszervezetek, a tisztújításra egy héttel később kerül sor.

A pártelnök ugyanakkor tájékoztatóján nem beszélt arról, hogy esetleg máshol is történt volna fiktív szervezetek alapítása. Az Index nemrégen megírta, hogy Budapest több kerületében és Hajdú-Bihar megyében is előfordult a Vas megyeihez hasonló eset. Igaz, az Indexnek a párt hajdú-bihari elnöke tagadta, hogy eltérés volna a helyi nyilvántartás, illetve az országos központban lévő adatsor között, az cikkünkben említett kerületek vezetése pedig elmondta, hogy szervezeteikben soha nem történt fiktív tagfelvétel, sem az átlagot meghaladó létszámnövekedés.

Csak a központi nyilvántartás alapján tisztújíthatnak

Hiller István akkor közölte, hogy az MSZP országos elnökségének döntése értelmében Vas megye helyi szervezeteinek megalakításában azok vehetnek részt, akik az MSZP központi tagnyilvántartásában szerepelnek. Hiller István három hete jelentette be, hogy a párt elnöksége az etikai bizottság kezdeményezésére feloszlatja Vas megyei szervezeteit és teljes körű tisztújítást kezdeményez.

Az Index információi szerint a pártelnök a vasi tagrevízió elrendelését követően egy olyan belső vizsgálatot kért, amely összehasonlítja a párt hivatalos létszámkimutatásait a legutóbbi választási eredményekkel.

Már 17 megyében van Sikeres Magyarországért Mozgalom
A Sikeres Magyarországért Mozgalomnak eddig 17 megyében 49 szervezete alakult meg a települések fejlesztéséért - közölte Hiller István, az MSZP elnöke vasárnap Budapesten. A legkisebb taglétszámú szervezetekben hatan tevékenykednek a sikeres településért, a legnagyobbakban pedig százan vannak - mondta el a politikus. Hozzátette: van, ahol néhány helyi értelmiségi csatlakozott a szervezethez, más helyen a település összes vállalkozója.

Mint mondta, "sikeres, elégedett településeket szeretnének, az MSZP elégedett, sikeres Magyarországot akar". Hiller István meglátása szerint nagy az érdeklődés a február 4-én meghirdetett mozgalom iránt, ami a településeknek lehetőséget jelent, hogy pénzt szerezzenek a helyi fejlesztésekhez és részt vegyenek a beruházások megtervezésében. Az elmondása szerint 400, illetve 4.000 lakosú településeken is létrejött mozgalmat úgy értékelte: ez az első lépés ahhoz, hogy Magyarország minden polgárának - bárhol él, kistelepüléseken, középvárosokban, vagy Budapest kerületeiben - egyre több esélye legyen munkára, tanulásra, létbiztonságra.