Szilvia
5 °C
16 °C

Takács Albert lesz az új igazságügyi és rendészeti miniszter

2007.05.24. 11:50
Takács Albert, az általános ombudsman helyettese lesz Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter utódja.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelenlegi általános helyettesét javasolja a kormányfő az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztra, jelentette be Gyurcsány Ferenc csütörtökön.

A rendőrség központi kérdés volt mind a kormányfő, mind az új miniszter beszédében. Gyurcsány Ferenc korábbi kijelentéseihez hasonlóan most is azt mondta, meg fogja védeni a tárcát az igaztalan politikai támadásoktól. Ugyanakkor megköveteli, hogy a miniszter az összes jogi lehetőséggel óvja a közrendet, és védje meg a szervezet attól, hogy beszennyezze a bűn.

A miniszter legyen legalább kétszeresen kemény az utóbbi napokban központi témává vált rendőri bűnözéssel szemben, mondta Gyurcsány. Takács Albert a rend, a biztonság és a bizalom lesznek azok a vezérfonalak, amelyek meghatározzák majd a munkáját. Kiemelten foglalkozik majd a rendőrség ügyeivel, és mindent megtesz azért, hogy megóvja a rendőrséget a politikai befolyás minden formájától. Ugyanakkor ki fogja őket szolgáltatni az igazságszolgáltatásnak, ha ennek szükségessége felmerül, mondta.

Kondorosi marad a helyén

Kondorosi Ferenc, akit szintén esélyes jelöltként emlegettek, marad a tárca államtitkára. "Azt gondolom, hogy együtt tudunk dolgozni. Miniszterjelölt úr jelezte számomra, hogy szüksége van és számít a tapasztalataimra" - mondta Kondorosi Ferenc.


Gyurcsány Ferenc és Takács Albert a Parlament Munkácsy-termében

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök az MSZP csütörtöki elnökségi ülésén adott tájékoztatást a kérdésben, és a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatót. Úgy tudjuk, több szocialista vezető is határozott volt abban, hogy a tavaly összevont tárcárt újra külön kellene választani. Az összevonás megtartásában viszont a kormányfő is eltökéltnek tűnt, a jelek szerint az ő álláspontja nyert.

Takács Albert ombudsman-helyettesi mandátuma júliussal lejár. Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter távozását vasárnap jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután május 31-i hatállyal elfogadta a tárcavezető felmentési kérelmét.

A kormányfő a hétvégén bejelentette Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, illetve Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetőjének távozását is.

A Fidesz ellenzi, a KDNP elfogadja

A Fidesz álláspontja szerint Takács Albert alkalmatlan a miniszteri posztra, jelentette ki Répássy Róbert, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. "Takács Albert szakmailag alkalmatlan arra a feladatra, amely most a rendészeti miniszter előtt áll, vagyis arra, hogy rendet csináljon rendőrségnél" - mondta Répássy Róbert.

A Fidesz szerint Takács Albert helyettes ombudsmanként "falazott" a rendőrségnek és a kormánynak, amikor a tavaly őszi rendőrségi jogsértésekről szinte említést sem tett az Országgyűlésnek benyújtott jelentésében, miközben tekintélyes jogvédő szervezetek, legutóbb az Amnesty International "súlyos hatósági visszaéléseket" állapítottak meg. "Felmerül a kérdés, hogy ha jogvédőként nem lépett fel a rendőrségi bűnözés ellen, akkor mit várhatunk tőle rendészeti miniszterként" - mondta Répássy Róbert.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint elfogadható a kormányfő döntése, hogy Takács Albertet, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesét jelöli igazságügyi és rendészeti miniszternek; a jelöltet felkészültnek tartják a posztra.

"Rendben lévőnek találjuk a jelölést, hiszen Takács Albert felkészült erre a pozícióra" - összegezte a párt véleményét Halász Zsuzsa, a párt szóvivője az MTI-nek, majd hozzátette: tisztelik Takács Albert bátorságát, hogy elvállalja, rendbe teszi azt a romhalmazt, ami ma a rendőrség. "Reméljük azt is, hogy Takács Albertnek lesz ereje és bátorsága, elődjével ellentétben, hogy Gyurcsány Ferenc kicsinyes, politikai szándékoktól vezérelt, törvénytelen utasításainak ellenálljon" - összegezte pártja álláspontját Halász Zsuzsa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?