Piroska
-2 °C
5 °C

Törvényt hamisított az államtitkár az MSZP szerint

2001.06.20. 20:30
Hozzáírt a parlament által elfogadott pénzügyi tárgyú törvénycsomag egyik paragrafusához Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára - állítja az MSZP szerdán kiadott közleményében. A szocialisták szerint minderre azért volt szükség, hogy a Magyar Posta már július közepétől 15 százalékosnál nagyobb részesedést szerezhessen a Postabankban. A pénzügyi államtitkár közleményében nem tér ki arra, hogy milyen szöveget írt alá.
Súlyosan sérti a hatályos jogszabályokat a kormány Postabankra vonatkozó döntése, miszerint a pénzintézet részvényeinek 33 százlékát átadják a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumnak, mely apportálás útján a Magyar Posta Rt. tulajdonába adja - állítja szerdai közleményében Keller László, az MSZP helyettes frakcióvezetője. Szerinte a döntés időpontjában érvényes jogszabályok alapján a posta nem szerezhet 15 százalék feletti részesedést pénzintézetben, így a Postabankban sem.

Keller állítja: egy bekezdéssel megtoldotta a pénzügyi tárgyú törvénycsomag egyik passzusát Tállai András, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára. A törvénycsomag tervezetében szerepelt ugyan a vitatott passzus, de a szavazás előtt kikerült a szövegből. A kihirdetésre váró jogszabályt Tállai Andrásnak kellett ellenjegyeznie. A szocialisták szerint Tállai az elé került szövegbe "önkényesen beleírt" egy bekezdést, mely lehetővé teszi, hogy a törvény kihirdetését követő 15. napon belül 15 százalékot meghaladó részesedést szerezhessen a Postabankban.

A pénzügyi törvények szavazásakor feltehetően véletlen hiba okozta, hogy az egyik bekezdés kimaradt a jogszabályból. Ez a passzus mondta volna ki, hogy a postai szolgáltató alatt a Magyar Posta értendő. A jelenleg hatályos jogszabályok nem rendelkeznek erről a kérdésről, csupán a december 23-án hatályba lépő új hírközlési törvény mondja ki, kit kell egyetemes postai szolgáltatónak tekinteni. Valószínűleg csupán a véletlen műve, hogy a bekezdés elhagyását megszavazták, az új helyre való beemelést pedig nem.

Az MSZP képviselőcsoportja elvárja, "hogy a kormány nevében eljáró pénzügyminisztériumi államtitkár a hamisítási ügyben vonja le a személyes konzekvenciát". A szocialisták szeretnék elérni azt is, hogy a kabinet megvizsgálja az ügyben érintett kormánytisztviselők felelősségét, Mádl Ferenc államfőt, Áder János házelnököt pedig arra kérik, a törvényhozás döntésének megfelelő törvényszöveget tegyék közzé a Magyar Köztársaság hivatalos lapjában, a Magyar Közlönyben.

"Az MSZP szakmai köntösbe bújtatott támadást indított a kormány - az ország érdekeit szem előtt tartó - Postabankkal kapcsolatos döntése ellen. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy olyan törvény, amely még nem került kihirdetésre, nem lehet megszegni. A pénzügyi tárgyú törvénycsomagot a köztársasági elnök és az Országgyűlés elnöke a jogalkotásról szóló törvény értelmében fogja kihirdetni. A megjelenő törvény az Országgyűlés döntését tükrözi" - áll a pénzügyi államtitkár közleményében, ám ebben nem tér ki arra, hogy milyen szöveget írt alá.

Tállai András szerint a szocialista párt célja nem más, mint elterelni a figyelmet a Princz Gábor vezette Postabank okozta, az országot, a lakosságot ért 200 milliárd forintos kárról. Az MSZP-SZDSZ koalíció támogatásával a törvénytelen gazdálkodás minden magyar családnak 60-100 ezer forintjába kerül. A tiszteségtelen pazarlást a magyar családok a saját kasszájukból kénytelenek kifizetni.