Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem emelnek vádat a légierő vezérkari főnöke ellen

2001.07.16. 12:48
A légierő vezérkari főnöke ellen az ügyészség nem emel vádat, amiért hivatalból nem indított fegyelmi eljárást a kecskeméti alakulat parancsnoka ellen. A feljelentő állítja: az ügyészségen nem a felelősségre vonást és a szigorú katonai szabályok alkalmazását tartják elsődlegesnek, hanem azt, hogy védeni kell egy magas rendfokozatban lévő katonát.
Bűncselekmény hiányában a Győri Katonai Ügyészség megszüntette a nyomozást Talla István, a légierő vezérkari főnöke ellen. A vezérőrnagyot márciusban elöljárói intézkedés elmulasztása miatt jelentette fel a légierő kecskeméti alakulatának elbocsátott munkatársa, aki az utolsó pillanatig is szakszervezeti vezetőként dolgozott.

Az ügyészség szerint Talla nem hibáztatható

Talla István
Vancsura István az Indexnek elmondta: az ügyészségnél azért tett feljelentést, mert Talla István hivatalból nem indított fegyelmit a kecskeméti parancsnok ellen. Az alakulat vezetőjénél a haderőreformmal kapcsolatos törvénysértések miatt emelt panaszt, de a beadvány elutasításra talált. Ezzel azonban nem elégedett meg, így a parancsnoknak a panaszt három napon belül továbbítania kellett volna a légierő vezérkari főnökéhez. Ez máig nem történt meg.

A győri ügyészség elsőfokú határozatával a nyomozást áprilisban megtagadta. Indoklása szerint Talla Istvánt mulasztásért csak akkor lehetne felelősségre vonni, ha azt szándékosan követte el. Erről azonban szó sincs, mert a panaszost írásban tájékoztatta arról, hogy a haderőreformmal kapcsolatos megállapításokat egyszer már a Honvédelmi Minisztérium kivizsgálta. Vancsura István hangsúlyozta: a vezérőrnagy ezen levele megalapozatlan volt, igaz, korábban volt egy másik beadványa is, de teljesen más ügyben. Így a szolgálati szabályzat szerint fegyelmi eljárást kellett volna indítania.

A Katonai Főügyészség is közbelépett

Az elsőfokú határozatot májusban a Katonai Főügyészség hatályon kívül helyezte, és újabb nyomozást rendelt el. Győr azonban nem változtatott az álláspontján, ugyan folytatott egy rövid vizsgálatot, de megszűntette a nyomozást. A feljelentő állítja: az ügyészségen nem a felelősségre vonást és a szigorú katonai szabályok alkalmazását tartják elsődlegesnek, hanem azt, hogy védeni kell egy magas rendfokozatban lévő katonát. A vádemelés helyett inkább homályos és kétes jogértelmezésbe mélyedve próbálnak kiskaput találni. Vancsura István az elsőfokú határozat ellen ismételten panaszt tett a Katonai Főügyészségnél. Ennek eredménye a jövő hét végére várható.