József, Bánk
-7 °C
0 °C

A zöldek megtámadják a 4-es metró engedélyét

2003.07.22. 17:15
A hétvégén több civil- és zöldszervezet is megtámadja a 4-es metró friss környezetvédelmi engedélyét - értesült az Info Rádió. Az engedély megfellebbezése miatt több hónapot is csúszhat a 4-es metró építése. Az érdekvédők állomásonként 500 milliós garancialapot akarnak a károk fedezésére.
A Levegő Munkacsoport vezetője a rádiónak úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a jövő hét elején fellebbeznek, míg a Thököly úti lakosokat képviselő Erzsébetvárosi Társasházak Érdekvédelmi Egyesülete (ETKE) már pénteken beadhatja a fellebbezést.

A környezetvédelmi engedély megfellebbezése a szokásos államigazgatási eljárás keretében történik, és ez azt jelenti, hogy akár hónapokat is csúszhat a 4-es metró építése - nyilatkozta korábban Bandula István, a DBR Metró projektigazgatóság főmérnöke. Ennyi ideig tarthat ugyanis, amíg a másodfokon eljáró környezetvédelmi felügyelőség dönt a kifogásokról.

Hatástanulmányt és garancialapot akarnak

Ignéczi Tibor, az ETKE elnöke az Info Rádiónak azt nyilatkozta, hogy elsősorban a Thököly úti szakaszra vonatkozó hatástanulmány hiánya miatt támadják meg az engedélyt. Az elnök attól tart, hogy a kérdéses szakaszon lévő, rossz műszaki állapotban lévő házak nem bírnák az építéssel járó terhelést.

A civil szervezet vezetője azt javasolja, hogy a főváros állomásonként hozzon létre egy 500 millió forintos garancialapot, melyből a keletkező károkat megtérítheti.