Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Itthon egyelőre nem lesz amerikai rakétavédelmi támaszpont

2006.06.30. 16:15
Rakétavédelmi támaszpontot szeretne telepíteni Közép-Európában Magyarországra, Lengyelországba, vagy Csehországba az Egyesült államok, erősítette meg a sajtóértesüléseket a cseh külügyminiszter. Magyarországot mostanában nem keresték az ügyben, ez nincs napirenden, közölték az MTI-vel hivatalos és nem hivatalos források egyaránt.

Magyarország nem kapott megkeresést az Egyesült Államoktól azzal kapcsolatban, hogy területén rakétavédelmi támaszpont telepítését engedélyezze. Ezt egy neve elhallgatását kérő külügyi szakértő közölte pénteken az MTI érdeklődésére. A kérdés nincs napirenden, utoljára az amerikaiakkal ilyen téma másfél évvel ezelőtt vetődött fel, puhatolózó szinten - fogalmazott a szakértő.

Cseh megerősítés

Cyril Svoboda cseh külügyminiszter kedden megerősítette a cseh sajtó értesülését, amely szerint az Egyesült Államok Közép-Európában, Csehország, Lengyelország vagy Magyarország területén rakétatámaszpontot szeretne létesíteni. Pénteken a lengyel védelmi miniszter helyettese azt mondta, Lengyelország megfontolja az engedély megadását Washingtonnak.

Az MTI információi szerint a NATO-ban 2002-től, a prágai csúcstalálkozó óta zajlott egy közös rakétavédelmi rendszer technikai megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozása. Ezt idén májusban a tagállamok védelmi miniszterei elfogadták, azzal, hogy a kérdésben a novemberi rigai csúcson születik döntés.

"Egy mintegy tízezer oldalas technikai megvalósíthatósági tanulmány született, amely azt vizsgálja, hogy a szövetségi területet miként lehet megvédeni különféle rakétafenyegetésekkel szemben" - mondta el az MTI-nek a külügyi forrás.

Novemberig nem lesz döntés

Hozzátette: amennyiben a rendszer megvalósításáról döntenek, az nyilván az amerikai rakétavédelmi rendszert is érinti, hiszen az biztosít az egyik irányból lefedettséget. A szakértő szinte kizártnak tartotta, hogy az amerikaiak novemberig bármit lépnének az ügyben, hiszen a rakétavédelmi rendszer felépítése Európában technikailag teljesen meg fogja határozni azt a paramétersort, ami alapján az amerikaiak a kiegészítés vagy a saját megépítés mellett dönthetnek.

A HM-et senki sem kereste

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére közölte, hogy semmiféle ilyen jellegű megkeresés nem érkezett a szaktárcához.

Az üggyel 2004 nyarán az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is foglalkozott. Ezen az ülésen Bródi Gábor, a külügyi tárca akkori helyettes államtitkára közölte: nincs konkrét terv arról, hogy amerikai kezdeményezésre rakétavédelmi rendszert telepítenének Magyarországra, Juhász Ferenc előző honvédelmi miniszter pedig azt mondta: biztos abban, hogy ebben az évtizedben nem valósul a rakétavédelmi rendszer.

Bródi Gábor azt mondta, hogy Magyarországon csak az előzetes elképzelésekről folytak megbeszélések, amelyek nem voltak titkosak. A tárgyuk bizalmas volt - tette hozzá. A helyettes államtitkár közölte, hogy az előző ciklusban Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta a rakétavédelmi elképzeléseket, sőt Martonyi János is tárgyalt azokról az amerikai külügyminiszterrel. Bródi Gábor ennek időpontját nem tudta megnevezni. Simicskó István (Fidesz) válaszul azt mondta, hogy nem voltak ilyen tárgyalások.