József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bővül a kormányfő tanácsadói köre

2005.05.09. 07:05
Nem tudni, hogy pontosan mennyi tanácsadó dolgozik a miniszterelnök környezetében – írja hétfői számában a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy egy évvel ezelőtt nyolcvanötöt vallottak be, azóta viszont Gyurcsány Ferenc létrehozott hat tanácsadó testületet összesen ötvennégy taggal.
Legalább száz kormány- és miniszterelnöki megbízott, valamint tanácsadó dolgozik a kormány, illetve közvetlenül a miniszterelnök megbízásából – állítja a Magyar Nemzet.

Hat testület

A lap szerint a pontos számukat azért is nehéz megállapítani, mert vannak olyanok, akik alkalmanként tűnnek fel Gyurcsány Ferenc körül. Az újság szerint annyi bizonyos, hogy a hat miniszterelnöki tanácsadó testületnek összesen 54 tagja van. A testületeket Gyurcsány hozta létre, de munkájukról keveset lehet tudni, és ellentmondó információkat kapni róluk.

Batiz András kormányszóvivő korábban azt nyilatkozta, hogy a grémiumok a kormányfő kezdeményezésére ülnek össze, és azokat a témákat tárgyalják, amelyeket Gyurcsány megjelöl számukra. Utóbb viszont László Boglár kormányszóvivő azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy a testületek saját maguk döntik el, mikor üléseznek és milyen témát tűznek a napirendjükre. Kifejtette: a miniszterelnök legfeljebb megkéri őket, hogy bizonyos témákat véleményezzenek.

Havi négyszáz

A lap úgy tudja, számos tisztségviselő kap nagyobb összeget a tanácsadásért. Egyesek szolgálati autót használhatnak, fizetésük tavaly körülbelül 850 ezer–egymillió forint volt havonta. A hét kormánymegbízott közül például Vadász János és Kökény Mihály teljes javadalmazást kap, havi 450 ezer forintot. A sokszor tisztázatlan hatáskörrel dolgozó miniszteri biztosok, tanácsadók és főtanácsadók számát pedig becsülni sem lehet, a 2004 áprilisában nyilvánosságra hozott adatok szerint a tanácsadók és főtanácsadók száma akkor 85-re rúgott, és átlagosan havi 400 ezer forintot kerestek.

Nem mindenki keres sokat
Gyarmati István, aki a miniszterelnök kül-és biztonságpolitikai tanácsadó testületének a tagja az Indexhez eljuttatott közleményében azt írja: ezért a munkáért soha semmilyen juttatásban nem részesült. "Sőt, kétszer előfordult, hogy komoly költségeim merültek fel, hogy részt tudjak venni a tanácsaadó testület ülésén, aminek megtérítését nem kértem - hiába is tettem volna" - írja.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft