Valér
2 °C
8 °C

Megússzák-e a leépítéseket a politikai tanácsadók?

2004.08.12. 08:56
A kevesebb pénz és a leépítési hullám ellenére a politikai tanácsadók eddig teljes létszámban alkalmazásban maradtak. A Népszabadság szerint lázasan egyeztetések kezdődtek a minisztériumokban a költségvetési megszorítással járó létszámleépítésről.
A Népszabadság szerint megoszlanak a vélemények arról, hogy a miniszteri kabinetekhez kapcsolódó politikai tanácsadók továbbra is megússzák a karcsúsítást. A legutóbbi elbocsátási hullám ugyanis elkerülte a főtisztviselői és a politikai tanácsadói kört, de a lap szerint bennfentesek azt sejtetik, hogy a rendszer tisztábbá tételére a koalíció mindkét pártjában megvan a szándék.

Meghatalmazottak

A politikai tanácsadók legkisebb havi illetménye 259 ezer forint, a főtanácsadók maximum 480 ezer forintot kapnak. Egyelőre bizonytalan, hogy Sárközy Tamás kormánybiztos mennyiben tud érvényt szerezni a karcsúsítási tervnek, illetve, hogy egységesebbé váljon a kinevezési gyakorlat, illetve a járandóságok rendszere. Például a Pénzügyminisztériumban mindössze négy helyettes államtitkár dolgozik, míg az oktatási tárcánál, valamint a belügyinél hat. Ráadásul - nem köztisztviselői státuszban - sokan kormánymegbízottként, kormány-meghatalmazottként látnak el különböző feladatokat államtitkári besorolással.

Csökkent, de

Igaz, míg az Orbán-kormánynak 109 politikai tanácsadója, illetve főtanácsadója volt, most a számuk csupán 85 - legalább is a kancellária listája szerint. Szakértők becslése szerint viszont a nem a minisztériumi törzsállományhoz tartozó, hanem a kabinetek mellett dolgozó alkalmazottak száma 10-15 százalékkal nőtt az elmúlt két évben. Ide tartoznak például a miniszterek sajtóügyeivel foglalkozó munkatársak, akiknek mandátuma kormányváltásokkor szintén lejár. A tanácsadók szerződése jellemzően határozatlan időre szól, amiből az is következik, hogy felmentéssel, végkielégítéssel távozhatnak. Emellett a kabinetfőnöki irodákban megbízási szerződéssel is dolgoznak tanácsadók, számukról, pénzükről azonban csak feltételezések vannak.

A párhuzamosságokat szűrik ki

A takarékosság jegyében több tárcánál tervezik a minisztérium háttérintézményeiként működő közhasznú társaságok egy részének megszüntetését. Egyelőre, az ésszerűségi szempontokat is figyelembe véve, csak az dőlt el, hogy a fölösleges párhuzamosságokat szűrik ki. Miközben törvény írja elő, hogy a politikai tanácsadók száma nem haladhatja meg a közigazgatási szervekben foglalkoztatott köztisztviselők létszámának öt százalékát, ennél lényegesen többen vannak.