Lehel
17 °C
27 °C

Titkosított politikai tanácsadók

2004.03.29. 10:30
Jelenleg nyolcvanhat politikai tanácsadó, illetve főtanácsadó segíti a minisztériumok munkáját, körülbelül havi bruttó 400 ezer forintért - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal, az Index kérésére készített összesítéséből. Bár az adatvédelmi ombudsman szerint közérdekű adat, hogy név szerint kik dolgoznak politikai tanácsadóként, vagy főtanácsadóként az államigazgatásban, a kancellária addig nem közli ezeket az adatokat, amíg Péterfalvi Attila nem adja írásba állásfoglalását. A legtöbb tárca azt sem árulta el, hogy mivel foglalkozik politikai tanácsadójuk.
A köztisztviselői törvény rendelkezései szerint "kormány-főtanácsadói, kormánytanácsadói munkakört politikai főtanácsadói, politikai tanácsadói munkakörré minősíthet a Miniszterelnöki Hivatalban a kormány, döntéseinek előkészítéséhez, illetve a miniszterelnök tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására.

A miniszter miniszteri főtanácsadói, miniszteri tanácsadói munkakört politikai főtanácsadói, politikai tanácsadói munkakörré minősíthet a miniszteri kabinetben, illetve - ennek hiányában - a miniszteri titkárságon a miniszter tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódó feladatok ellátására." A tanácsadók létszáma nem haladhatja meg a tárca összlétszámának öt százalékát. Az Index azt akarta megtudni, kik a kormány tanácsadói, mi a feladatuk, és mekkora jövedelemmel rendelkeznek.

Közérdekű adat, hogy kik adnak tanácsot

Harminckilenc politikai tanácsadó és negyvenhét főtanácsadó dolgozik a minisztériumokban, illetve a kancellárián - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal az Index kérésére készített összesítéséből, ami viszont nem tartalmazza az érintettek nevét és számos esetben a munkatársak területét és jövedelmi viszonyait sem.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az Indexnek úgy nyilatkozott: éppolyan közérdekű adat a politikai tanácsadók névsora, mint hogy milyen cégek dolgoznak közbeszerzési eljárások alapján a tárcáknak. Az adatvédelmi biztos szerint a közpénzből fizetett tanácsadók kiléte nem lehet titok, mint ahogy az sem, hogy kik például a minisztériumi főosztályvezetők. Ennek ellenére Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Indexnek azt mondta: adatvédelmi okokból nem közlik a névsort, csak akkor, ha az adatvédelmi ombudsman írásba adja állásfoglalást. Az Index kezdeményezte, hogy Péterfalvi Attila hivatalosan is vizsgálja meg kérésünket.

A MeH-nek egyedül a belügyi tárca nem szolgáltatott adatokat, így nem tudható, hogy e minisztériumnál hányan dolgoznak ilyen tisztségekben és mekkora jövedelemmel rendelkeznek.

Nem mindenkinek kell

Az összesítés szerint a földművelési, a gazdasági, az igazságügyi, a külügyi és a pénzügyi tárcánál egyáltalán nem alkalmaznak politikai tanácsadókat.

A legtöbb tanácsadó a legnagyobb kormányszervnél, a Miniszterelnöki Hivatalnál áll alkalmazásban: a Kancellárián tizenhat tanácsadó és tizenkilenc főtanácsadó dolgozik. Egyebek mellett katonai tervezéssel-szervezéssel koordinációs kérdésekkel, légvédelemmel, a légierővel, logisztikával, jogi kérdésekkel foglalkoznak.

A többi minisztérium közül az OM alkalmazza a legtöbb, nyolc-nyolc tanácsadót. Tanácsadóként dolgozik az OM-ben a miniszteri biztos, a kabinetfőnök, a sajtófőnök, a titkárságvezető, a parlamenti referens, a levelezéssel foglalkozó munkatárs, a sajtóreferens, a jogi referens, a stratégiai elemző, a társadalmi szervezetek koordinátora, illetve az esélyegyenlőségi referens.

A honvédelmi minisztérium tíz tanácsadót alkalmaz, de nem tudni mivel foglalkoznak, mert a minisztérium erről nem közölt adatokat.

A HM-ben keresnek a legrosszabbul

A legjobban fizetett tanácsadókat az egészségügyi tárca alkalmazza: itt helyettes államtitkári, illetve főosztályvezetői fizetést kap a két főtanácsadó. A helyettes államtitkári fizetés a Magyar Hírlap korábbi becslése szerint 643 ezer forint, a főosztályvezetői bérekről viszont nem áll rendelkezésre adatunk. A második legjobban fizető tárca az oktatási: a tanácsadók bruttó 390 700 forintot, a főtanácsadók 490 ezret keresnek. A legrosszabbul a honvédelmi tárca fizet a tanácsokért, ahol illetményük 367 312 forint, illetve 240 ezer forint. A kancellárián az átlagkereset 404 ezer forint, az NKÖM-nél 450 ezer, az IHM-nél pedig 385 091 forint.

Politikai tanácsadók és főtanácsadók
MinisztériumPolitikai tanácsadók száma (fő)Politikai főtanácsadók száma (fő)Átlagos díjazás (Ft/fő/hónap - bruttó)Szakterületük
BM
ESZCSM02Jövedelmük a minisztériumi főosztályvezetőkéhez, illetve helyettes államtitkárokéhoz hasonló mértékű.Miniszteri Kabinet és a Politikai Államtitkár Hivatala
FMM51Illetményük mértéke a felsőfokú végzettségű köztisztviselő részére adható legmagasabb illetménytől 10%-kal tér el, de messze nem éri el egy osztályvezető részére fizethető legalacsonyabb illetményt.
FVM000
GKM000
GYISM02
HM64Főtanácsadók átlagos illetménye: 367.312 Tanácsadók átlagos illetménye: 240.100
IHM03385.091
IM000
KÜM000
KVM04Illetményük a minisztériumban foglalkoztatott ktv-k átlagának 2,59-szerese, illetve az átlagkeresetük 2,85-szöröse. (2003-as adat)miniszteri kabinetiroda
MEH1619404.540katonai tervezés-szervezés és koordináviós kérdések, légvédelemmel, légierővel kapcsolatos kérdések, logisztikai kérdések, jogi kérdések
NKÖM44450.000Közművelődés és kisebbségek, stratégiai kérdések, EU-ügyek, sajtóügyek, elemző, kabinetfőnök, parlamenti titkár, titkárságvezető.
OM88Főtanácsadók (köztül 5 személy vezető beosztású): 495.000Tanácsadók: 390.700miniszteri biztos, kabinetfőnök, sajtófőnök, titkárságvezető, parlamenti referens, levelezési kapcsolatok, sajtóreferens, jogi referens, stratégiai elemző, társadalmi szervezetek koordinátora, esélyegyenlőségi referens
PM000

A többi minisztérium politikai tanácsadóinak jövedelmi viszonyairól nem lehet képet kapni, mivel olyan adatokat közöltek, amelyekből nem számítható ki az érintettek fizetése. A környezetvédelmi tárca például azt közölte, hogy a tárcánál foglalkoztatott köztisztviselők átlagkeresetének 2,59- illetve 2,85-szörösét keresik a tanácsadók, de arról már nem adott tájékoztatást, mekkora az alapösszeg. A foglalkoztatási tárca is az átlag köztisztviselői bérrel példálózott, de itt sem szolgáltak részletekkel.