Ágnes
-1 °C
2 °C

Eltűnt és megkerült politikai tanácsadók

2004.04.12. 22:03
Nyilvánosságra hozta vasárnap a politikai tanácsadók, illetve főtanácsadók listáját a Miniszterelnöki Hivatal. A kancellária korábbi összesítése szerint nyolcvanhat tanácsadó dolgozik a tárcáknál, a vasárnap nyilvánossá tett lista szerint viszont csak nyolcvanöt. Néhány tanácsadó eltűnt a korábbi listához képest, míg az egyik tárcánál kiderült, eggyel több politikai munkatárs van. A kancellária összesítése szerint az Orbán-kormány hivatali ideje alatt összesen száztíz tanácsadót alkalmazott.
Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt 110 politikai tanácsadót, illetve főtanácsadót alkalmazott, míg a Medgyessy-kabinet 85-öt - tette közzé internetes oldalán a Miniszterelnöki Hivatal, vasárnap este. A kormányszóvivő azután tett ígéretet a tanácsadók listájának nyilvánosságra hozatalára, hogy az Index vizsgálatot kezdeményezett az adatvédelmi biztosnál, kifogásolva, hogy a kancellária nem közölte a politikai tanácsadók névsorát, csak arról adott tájékoztatást, hogy mely tárcánál hányan vannak, illetve átlagban mekkora jövedelemmel rendelkeznek. Péterfalvi Attila állásfoglalásában közérdekű adatnak minősítette a tanácsadók listáját.

Politikai ciklusoktól függ a tanácsadó

A Miniszterelnöki Hivatal által vasárnap közreadott lista mellé magyarázatként megjegyzik, hogy a politikai tanácsadók és főtanácsadók intézményét azért hozták létre 1992-ben, a köztisztviselői törvény elfogadásakor, hogy a karrier köztisztviselők, külön válaszhatóak legyenek a politikai típusú állásokra felvettektől. A politikai tanácsadók munkája éppen ezért csak az adott politikai kurzus hivatali idejére korlátozódik, míg a karrier típusú köztisztviselők státuszát nem érintik politikai kurzusváltások.

A kancellária első listájának tanúsága szerint körülbelül négyszázezer forint az átlagjövedelme a politikai tanácsadóknak, akik egyébként csak akkor jogosultak kéthavi végkielégítésre, ha két évet dolgoztak pozíciójukban.

Nem passzoló adatok

A kancellária által vasárnap közzétett lista adatai nem teljesen azonosak a korábban közölt adatokkal. A korábbi összesítésben a Belügyminisztériumról nem szerepeltek információk, mert a tárca nem szolgáltatott adatokat, a mostani lista szerint viszont két tanácsadó és négy főtanácsadó is munkálkodik a minisztériumban. A honvédelmi tárcánál a korábbi közlés szerint hat tanácsadó és négy főtanácsadó dolgozik, a MeH oldalán közzétett névsorban viszont kettő, illetve három az arányuk, vagyis öt tanácsadó "eltűnt".

Az informatikai tárcánál viszont a korábban közöltekhez képest egy főtanácsadóval több dolgozik. A korábbi listához képest ketten a kancelláriáról is hiányoznak, ráadásul a harminchárom tanácsadó tevékenységi köre alapján nehezen beazonosítható, ki foglalkozik közülük az első listán behatárolt területtel, vagyis: katonai tervezéssel- szervezéssel, illetve légvédelemmel, légierővel kapcsolatos kérdésekkel. A környezetvédelmi tárcánál ugyancsak "nyoma veszett" egy tanácsadónak, mert a MeH-honlapon szereplő listán hárman szerepelnek, míg korábban négyen voltak.

Két kormány adatai derültek ki

Bár a kormányszóvivő korábban azt ígérte, hogy a törvény hatálybalépése óta foglalkoztatott valamennyi tanácsadó listáját közzéteszik, végül csak a mostani, illetve a korábbi kormányzat politikai munkatársait nevezte meg. E szerint az Orbán-kormány idején is és most is a Miniszterelnöki Hivatal foglalkoztatja a legtöbb tanácsadót: harminchármat, illetve huszonhármat. (A mostani ciklusban a MEH-hez tartozik a Nemzeti fejlesztési Hivatal, a Magyar Területfejlesztési Hivatal, A Kisebbségi Ügyek Hivatala, illetve az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal.) Az Oktatási Minisztériumban az Orbán-kormány idején húsz politikai tanácsadó illetve főtanácsadó volt, jelenleg tizenhatan vannak.

A MeH által közzétett listákat itt olvashatja.