Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Boross Péter nem tanácsadója Gyurcsánynak, csak tanácsokat ad

2006.08.09. 15:47
Stabilizációs ügyekben szerzett tapasztalatai miatt az elmúlt hetekben Horn Gyulát kétszer is megbeszélésre hívta Gyurcsány Ferenc. Hornon kívül a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója lett hivatali elõdje, Medgyessy Péter is. Boross Péter viszont nem vállalna tanácsadóságot, tanácsokat viszont ad, ha megkérdezik.

Boross Pétert senki nem kérte fel, de ha felkérték volna, akkor sem vállalna tanácsadói szerepkört Gyurcsány Ferenc mellett - jelentette ki az Index kérdésére az MDF sajtófõnöke. Danks Emese, kormányszóvivõ korábban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a fórumos Boross két szocialista exkormányfõ-kollégája társaságában vállalta, hogy tanácsaival segíti a miniszterelnököt.

Ellenszolgáltatás nélkül

Fekete Zoltán, az MDF sajtófõnöke azt állította, Boross Péter ellenzéki politikusként nem tartja elképzelhetõnek, hogy szerepet vállaljon egy rendszeres tanácsadói körben a szocialista kormányfõ mellett. Ennek ellenére az egykori miniszterelnök jelezte, hogy ha igénylik, bizonyos témákban természetesen elmondja véleményét. Boross szerepérõl azután érdeklõdtünk, hogy a Világgazdaság azt írta, május óta az MDF-es politikus is segíti Horn Gyulával és Medgyessy Péterrel egyetemben Gyurcsány Ferenc munkáját. Az említett politikusok tanácsaikért külön díjazást nem kapnak. Boross szerepkörérõl ismét megkérdeztük a kormányszóvivõt, aki azt mondta, Boross nem tanácsadója a miniszterelnöknek, hanem olyan politikusként tartják számon, aki tanácsokat ad Gyurcsánynak. Arról azonban Danks Emese nem tudott felvilágosítást adni, hogy a kormányváltás óta volt-e példa erre.

Folytatott tevékenység

Az viszont biztos, hogy Horn Gyula már kétszer is kifejthette álláspontját a kormányváltás után kialakult helyzetrõl Gyurcsánynak. A volt miniszterelnök titkára az Index kérdésére elmondta, hogy Horn elõször levélben kapott felkérést arra, hogy "folytassa korábbi tevékenységét", majd Gyurcsány ezt szóban is megerõsítette. A tájékoztatás szerint mivel egy gazdasági stabilizációs csomag levezénylésében Hornnak van valódi tapasztalata a magyar politikusok között, ezért a miniszterelnök már kétszer is meghívta négyszemközti beszélgetésre az 1994 és 1998 között regnáló kormányfõt.

Öten egy asztalnál

Gyurcsány Ferenc utoljára tavaly nyáron hívta össze a volt miniszterelnököket. A kormányfõ akkor azzal a felkéréssel ültette egy asztalhoz elõdjeit, hogy tárgyaljanak arról: Magyarország milyen javaslatokkal járulhat hozzá Európa sikeres jövõjének formálásához. Az ötök beszélgetése azonban akkor csupán elõjátéka lett a Gyurcsány és Orbán Viktor Fidesz-elnök közötti elsõ verbális összecsapásnak, amely akkor a közeledõ kampány miatt nagy érdeklõdést váltott ki.