Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mennek, vagy maradnak Medgyessy amerikai sztártanácsadói?

2004.05.28. 11:13
A Miniszterelnöki Hivatal várhatóan közbeszerzést ír majd ki az amerikai sztártanácsadók tevékenységének folytatására; az Index információi szerint a kormányfő környezetében szeretnék, ha a Greenberg Quinlan Rosner Research Inc., illetve a Greenberg Carville Shrum továbbra is közreműködne a kommunikációs stratégia alakításában.
Az Index információi szerint a Miniszterelnöki Hivatal a nyár folyamán közbeszerzési eljárás meghirdetésével keresi majd azokat tanácsadókat, akik részt vállalhatnak a kormányzati kommunikáció stratégiai kérdések előkészítésében az EP-választást követő hónapokban.

Úgy tudjuk, hogy Medgyessy Péter és szűkebb környezete elégedett volt a februárban szerződtetett Greeberg-cégekkel, ezért szeretnék, ha a miniszterelnöki megszólalásokhoz végzett alapkutatásokat összegző tanácsadók a későbbiekben is részt vehetnének kommunikációs stratégia meghatározásában. A nemzetközi referenciákkal rendelkező cégek alkalmazásában még nagy szerepe volt Braun Róbertnek, aki időközben távozott a miniszterelnök nyilvános szerepléseiért felelős helyettes államtitkári posztról.

A Braun által összehozott megállapodás februárban azzal bízta meg a Greenberg Quinlan Rosner Research Inc., illetve a Greenberg Carville Shrum cégeket, hogy a nemzetközi tapasztalataik segítségével működjenek közre "a miniszterelnök modernizációs programjának stratégiai előkészítésében, az ahhoz szükséges kutatások metodológiájának, valamint stratégiájának kidolgozásában, valamint a csatlakozással kapcsolatos modernizációs döntések" előkészítésében.

Az Index információi szerint a május végén lejáró szerződés alapján a Budapesten egy rezidenssel működő amerikaiak tanácsait először a miniszterelnök országértékelő beszédében hasznosították.

A kormányfő - az amerikai tanácsadók javaslatait is figyelembe véve - februári beszédében meghirdette az idei év prioritásait: az autópálya-építést, az egészségügyi reformot, a felnőttképzést és az uniós források maximális felhasználását. Emellett ekkor hangzottak el az országértékelő beszédet követő hónapok belpolitikai témáit jelentősen meghatározó, úgynevezett közjogi javaslatok is.