Kötelező lesz a tanári titoktartás

2003.01.15. 14:34
Meghatározatlan idejű titoktartás kötelezettséget ró a pedagógusokra az Oktatási Minisztérium új közoktatásitörvény-tervezete. A tárca közigazgatási államtitkára szerint a diákokkal szembeni a bizalmi viszony helyreállítása volt a cél. Horn Gábor, a SZDSZ oktatáspolitikusa szerint az iskolai drogmegelőzési feladatok ellátását eddig kifejezetten akadályozta az a szigorú büntetőpolitika, amely rendőrségi feljelentésre kötelezte a tanárokat.
A tanárok a gyermekekkel és tanulókkal kapcsolatos adatokat a szakmai feladatokon kívül is kezelhetik ugyan - többek között bűncselekmény felderítése vagy a büntethetőség és a felelősségre vonás mértékének megállapítása céljából -, de csak a "célnak megfelelő mértékben" és ahhoz kötötten.

Bizalmi viszony érdekében

"Az adatkezelés szabályozása nem konkrét ügyek miatt került a közoktatási törvény tervezetébe, hanem azért, hogy az orvosokhoz hasonló bizalmi viszony alakulhasson ki a tanárok és a diákok között" - jelentette ki Szüdi János, az Oktatás Minisztérium közigazgatási államtitkára. Az Index kérdésére elmondta, hogy az oktatók tevékenységük során rengeteg magántermészetű információhoz jutnak, ám azok kezelése nem tartozik feladatkörükbe. Az egyelőre még nem végleges szöveg szerint a pedagógusok véleményét kikérheti ugyan például a rendőrség, de a törvény életbelépte után a diákoknak nem kell attól tartaniuk, hogy a nevelő feljelenti őket.

Feljelentés helyett segítség

Horn Gábor, a SZDSZ oktatáspolitikusa szerint az előző ciklusban bevezetett szigorú büntetőpolitika odavezetett, hogy még a tanárokat is feljelentéstételre kötelezték. Segítségnyújtás helyett - amennyiben tudomására jutott - a nevelőknek még az egyszeri drogfogyasztó diák ügyében is a rendőrséghez kellett fordulniuk. Horn úgy véli, hogy a tanár az orvosokéhoz hasonló helyzetben könnyebben kezelheti a problémákat, és könnyebben alakíthat ki a drogprevenciót elősegítő viszonyt a diákokkal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla