Piroska
-2 °C
5 °C

Kijavították a hibát a törvényben, jöhet a tandíj

2006.10.10. 11:23
Az Országgyűlés hétfőn módosította a felsőoktatási törvénynek azt a részét, amelyet az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek talált. A módosított törvény így a tandíjjal együtt hatályba léphet: a jövőre egyetemet kezdő diákoknak 2008-tól kell fizetniük.

Az Országgyűlés hétfőn 189 igen, 122 nem szavazattal egy tartózkodás mellett elfogadta azt a módosítást, amely a felsőoktatási törvény egy passzusát javítja ki. Ezt a részt az Alkotmánybíróság (Ab) korábban alkotmányellenesnek találta.

Az Országgyűlés július 24-én módosította a felsőoktatásról szóló törvényt. Eszerint a rektor csak a gazdasági tanács egyetértésével nyújthatna be a szenátusnak olyan döntéseket (például a költségvetésről, a fejlesztésekről), amelyek az intézmény autonómiáját érintik.

Visszaállították a régi szöveget

A gazdasági tanácsok az egyetemek stratégiai irányításáért felelnek. A 7-9 tagú testületekben egyetemi delegáltak mellett az oktatási tárca által kijelölt vállalatvezetők és pénzügyi szakemberek is helyet kapnak.

Sólyom László köztársasági elnök nem írta a alá törvényt, mert úgy látta: a gazdasági tanács vétójoga alkotmányellenesen korlátozza az egyetemek autonómiáját. Sólyom kifogásait szeptember 25-én megerősítette az Alkotmánybíróság is.

A hibát valószínűleg az Oktatási és Kulturális Minisztérium is érezte. A csorbát kiköszörülő módosítás az Ab döntése után nem sokkal el is készült, s azt nagyon gyorsan be is nyújtották az országgyűlésnek.

A javítás lényege az, hogy visszaállították a törvény 2005-ös módosításával elfogadott szöveget. Eszerint a gazdasági tanács közreműködik a szenátus döntéseinek előkészítésében és csak véleményezheti (de nem vétózhatja meg) például az egyetem fejlesztési tervét, számviteli rendjét, az ingatlanvagyon hasznosítására vonatkozó elképzeléseket vagy a hitelfelvételeket.

Az oktatási minisztérium reményei szerint ezzel a döntéssel elhárul minden akadály a felsőoktatási törvény július 24-én elfogadott módosításának hatályba lépése elől és így a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztató már az összes változás ismeretében jelenhet meg.

Tüntetni fognak

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tandíj bevezetésére vonatkozó passzusok is hatályba lépnek. A 2007-ben egyetemi tanulmányaikat kezdő diákoknak 2008-tól kellene alapképzésben évi 105 ezer, a mesterképzésben évi 150 ezer forintot fizetniük.

A tandíj összegét az egyetemek +/- 50 százalékkal módosíthatják, így a legalacsonyabb összeg évi 52.500, a legmagasabb 225 ezer forint lehet évenként. Ez havonta minimum 4375, maximum 13.125 forintot jelent.

Az egyetemre, főiskolára járó diákokat képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája október 19-én országos tüntetést tart a budai Várban a tandíj bevezetése ellen. A HÖOK szerint a magyar felsőoktatásban először komoly szerkezeti és finanszírozási reformokra van szükség, s csak ezután merülhet fel, hogy ehhez a hallgatóknak milyen formában kell hozzájárulniuk.