Judit
2 °C
7 °C

Sokakat rettent el a felsőoktatástól a tandíj

2008.03.01. 10:51
A hallgatók elégedettek a felsőoktatás színvonalával, az oktatók már kevésbé. Valószínűleg a két vélemény konfliktusával magyarázható az is, hogy a diákok többsége ellenzi, míg az oktatók zöme támogatja a tandíj bevezetését - állítja a Népszabadság.

A Medián reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a diákok sokkal jobb véleménnyel vannak a felsőoktatási képzésről, mint az oktatóik. A megkérdezett csaknem ötszáz egyetemi és főiskolai hallgató a közepest jelentő 50 pontnál jóval magasabbra értékelte saját intézményét.

A képzés szakmai színvonalát például a hallgatók 42 százaléka jónak, további 28 százaléka pedig nagyon jónak minősítette. Az oktatók kritikusabbak, s a képzés általános színvonalát 17 ponttal rosszabbnak ítélték, mint nebulóik. Sőt szerintük még a tanárok hozzáállása sem olyan fényes, mint ahogy a hallgatók hiszik. Igaz, a "közepes színvonalért" az oktatók elsősorban nem magukat hibáztatják, általában a körülményekre és a hallgatókra mutogatnak.

Az oktatók a magyar felsőoktatás és a saját intézményük legfontosabb problémáiként az alulfinanszírozottságot, (71 százalék), a tömegképzés általánossá válását (46 százalék) és sokszor az utóbbival összefüggésben a hallgatók felkészületlenségét, motiválatlanságát (52 százalék) említették.

A bolognai folyamatot viszont mind a tanár-, mind a diáksereg szkeptikusan ítéli meg. A hallgatók 36 százaléka szerint ennek hatására romlik a képzés színvonala, s csak 31 százalékuk szerint javul. Az oktatók pesszimistábbak, 55 százalékuk ekézi a bolognai folyamatot, 6 százalékuk pedig egyenesen a magyar felsőoktatás legnagyobb bajának tartja. Az indok: a bolognai szisztéma nem differenciált képzési rendszert jelent, hanem tömegoktatást.

Ami a másik égető felsőoktatási témát illeti, a tandíj szintén megosztja a diákokat és tanárokat. A továbbtanulni nem tervező fiatalok bő egyötöde elsősorban a tandíjjal magyarázta azt, hogy miért nem akar egyetemre, főiskolára menni. Sok oktató viszont úgy véli, hogy pozitív változásokat hozhat, ha a hallgatók is hozzájárulnának képzésük költségeihez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?