Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Diákok tüntettek Budapesten

2007.10.17. 19:22
Több ezer diák gyűlt össze a szerda esti tandíj-ellenes töntetésre Budapesten. A diákok átalakítanák a tandíjrendszert. A minisztérium tárgyalna, de a diákok javaslatát lesöpörték.

Körülbelül 1000 diák gyűlt össze a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerda estére szervezett budapesti demonstrációján. A tandíjat elutasító és alternatív tandíjat akaró hallgatók a Margit híd budai hídfőjétől vonultak az oktatási tárca épülete elé. A hallgatók a járdán és az úttesten mentek, a félpályás útlezárást a rendőrség biztosította.

A HÖOK az oktatási és kulturális minisztériumnál azt akarja elérni, hogy az államilag támogatott hallgató a leckekönyvbe felvett, de nem teljesített kreditek után tantárgyanként a hallgatói normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget fizessen az osztatlan képzés első hat félévében. A mesterképzésben pedig a normatíva 4-6 százalékát kelljen befizetni az osztatlan képzés utolsó négy félévében. (A hallgatói normatíva jelenleg 116 ezer 500 forint.)

Képek a tüntetésről Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az oktatási tárca szerdán azt közölte, hogy kész tárgyalni az alternatív tandíjjavaslatáról, ám azt a jelenlegi formájában nem tartja bevezethetőnek. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium csütörtökre megbeszélésre hívta a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőit. A hallgatói szervezet szerint a szaktárca semmitmondó válasza alternatív tandíjjavaslatukra csak időhúzás.

Az Index tudósítója szerint a tüntetés békés, csupán egy ittas férfit vittek el a rendőrök, de ő sem diák volt. Néhány Kossuth téri tüntető igyekezett csatlakozni a diákokhoz, de ezt a szervezők megakadályozták. A HÖOK budapesti elnöke bejelentette, hogy ez a tizenharmadik és egyben utolsó tandíj-ellenes tüntetés idén ősszel. A tandíjat jövő év szeptemberétől akarja a kormány beszedni. A tandíj eltörlése szerepel a Fidesz népszavazási kérdései között is.

A diákok a tandíj visszavonása mellett Hiller István oktatási miniszter távozását is követelték. Miskolczi Norbert HÖOK elnök többek között azt mondta, hogy a tandíj "nem más mint egy hallgatói adó és a legnagyobb hibája, hogy mindenkit büntet". Mint mondta, azért vannak itt, hogy meggyőzzék a döntéshozókat arról: az általuk átgondolatlanul bevezetett tandíj társadalmi katasztrófához vezet. Kifejtette: már több mint 20 ezren vannak azok, akik anyagi okok miatt nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. "Mi nem egy olyan országban akarunk élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága". A tüntetők közül sokan viseltek piros pólót "Mondj nemet te is a tandíjra" felirattal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?