Huba
17 °C
33 °C

Diákok tüntettek Budapesten

2007.10.17. 19:22
Több ezer diák gyűlt össze a szerda esti tandíj-ellenes töntetésre Budapesten. A diákok átalakítanák a tandíjrendszert. A minisztérium tárgyalna, de a diákok javaslatát lesöpörték.

Körülbelül 1000 diák gyűlt össze a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerda estére szervezett budapesti demonstrációján. A tandíjat elutasító és alternatív tandíjat akaró hallgatók a Margit híd budai hídfőjétől vonultak az oktatási tárca épülete elé. A hallgatók a járdán és az úttesten mentek, a félpályás útlezárást a rendőrség biztosította.

A HÖOK az oktatási és kulturális minisztériumnál azt akarja elérni, hogy az államilag támogatott hallgató a leckekönyvbe felvett, de nem teljesített kreditek után tantárgyanként a hallgatói normatíva 3-5 százalékának megfelelő összeget fizessen az osztatlan képzés első hat félévében. A mesterképzésben pedig a normatíva 4-6 százalékát kelljen befizetni az osztatlan képzés utolsó négy félévében. (A hallgatói normatíva jelenleg 116 ezer 500 forint.)

Képek a tüntetésről Fotók: Barakonyi Szabolcs

Az oktatási tárca szerdán azt közölte, hogy kész tárgyalni az alternatív tandíjjavaslatáról, ám azt a jelenlegi formájában nem tartja bevezethetőnek. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium csütörtökre megbeszélésre hívta a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevőit. A hallgatói szervezet szerint a szaktárca semmitmondó válasza alternatív tandíjjavaslatukra csak időhúzás.

Az Index tudósítója szerint a tüntetés békés, csupán egy ittas férfit vittek el a rendőrök, de ő sem diák volt. Néhány Kossuth téri tüntető igyekezett csatlakozni a diákokhoz, de ezt a szervezők megakadályozták. A HÖOK budapesti elnöke bejelentette, hogy ez a tizenharmadik és egyben utolsó tandíj-ellenes tüntetés idén ősszel. A tandíjat jövő év szeptemberétől akarja a kormány beszedni. A tandíj eltörlése szerepel a Fidesz népszavazási kérdései között is.

A diákok a tandíj visszavonása mellett Hiller István oktatási miniszter távozását is követelték. Miskolczi Norbert HÖOK elnök többek között azt mondta, hogy a tandíj "nem más mint egy hallgatói adó és a legnagyobb hibája, hogy mindenkit büntet". Mint mondta, azért vannak itt, hogy meggyőzzék a döntéshozókat arról: az általuk átgondolatlanul bevezetett tandíj társadalmi katasztrófához vezet. Kifejtette: már több mint 20 ezren vannak azok, akik anyagi okok miatt nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe. "Mi nem egy olyan országban akarunk élni, ahol a felsőoktatás a gazdagok kiváltsága". A tüntetők közül sokan viseltek piros pólót "Mondj nemet te is a tandíjra" felirattal.