Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem engedték be a sajtót a jászladányi tanévnyitóra

2003.08.31. 20:35
Az országos politika részéről Jászladányban stigmatizálás folyik, bélyeget sütnek a településre, és ugyanúgy előítéletekkel küszködünk, mint a többségi társadalommal szemben a romák - mondta Dankó István polgármester az önkormányzat és a helyi alapítványi általános iskola vasárnapi közös sajtótájékoztatóján, amelyet az oktatási intézmény tanévnyitója alkalmából tartottak.
A polgármester szerint a megbélyegzést azért kell elszenvedniük, mert a kormányzat egy részét "félretájékoztatták" az alapítványi iskola ügyéről. "Magyar Bálint oktatási miniszter egyszer járt Jászladányban, inkognitóban, Mátyás király módjára osont be az iskolába, és nem tárgyalt olyan emberekkel, akiktől megismerhette volna azt a problémát, aminek orvoslására született az alapítványi iskola" - fogalmazott Dankó István.

Dankó szerint kitüntetés járt volna

A polgármester úgy látja, a helyi önkormányzatot "inkább ki kellett volna tüntetni", mert megpróbált egy gondot úgy megoldani, hogy a helyi tehetséges és a felzárkóztatásra szoruló gyerekeken egyaránt segít az alapítványi, illetve az önkormányzati általános iskolára kidolgozott oktatási programjával.

Aláhúzta: szerencsére akadnak már olyanok, mint Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter, akik megértették, "az alapítványi iskolának esélyt kell adni".

A média hagyja békén a települést!

A polgármester kérte a média képviselőit, "egy időre hagyják békén a települést", hagyják az iskolát dolgozni és bizonyítani, hogy nem kirekesztő módon működik.

Tóth Ibolya, az Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola igazgatója cáfolta, hogy az önkormányzati iskolától bármilyen oktatási eszközt elvettek volna, és annak 412 tanulója bármilyen feltételben hátrányt szenvedne a másik intézmény létezése miatt.

Megismételte, hogy az alapítványi iskolába 19 roma szülő kérte utólag gyermeke felvételét, ezek közül 9-et első osztályba akartak beíratni, ám ő külső segítség nélkül még egy első osztályt nem tudott indítani, így felvételi kérelmüket kénytelen volt elutasítani.

A sajtótájékoztató után az érintettek és a meghívottak részvételével megtartották a 207 diákkal induló alapítványi iskola tanévnyitó ünnepségét.

A sajtó képviselőinek egy részét kérésük ellenére sem engedték be az iskolai ünnepség helyszínére.

A jászladányi Antal Mihály Alapítványi Általános Iskola augusztus elején kapta meg a beindulásához szükséges OM-azonosítót, amelyet tavaly szeptember elején formai hibákra hivatkozva egyszer már visszavontak. Jászladányban több mint két éve viták forrása az alapítványi iskola kérdése.

A falubeliek egy csoportja azért szeretne az önkormányzati mellett egy másik iskolát is, hogy a tanulni vágyó fiataloknak inspirálóbb környezetet teremtsenek.

A helybeli romák egy csoportja viszont úgy vélekedik, hogy egy "elit" intézmény létrehozásával hátrányba kerülnek azok a cigány gyerekek, akiknek családja nem tudja az alapítványi iskola 3000 forintos tandíját megfizetni.