Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az idei tanévtől csak a szülő beleegyezésével lehet buktatni

2004.08.04. 19:05
Kötelező szöveges értékelés, buktatás csak a szülő beleegyezésével, növekvő idegen nyelvű oktatás lesz a 2004/2005-ös tanév újdonsága. Szeptemberben 407 középiskola indít nyelvi előkészítő tanfolyamot, ahol az órakeret 40 százalékában idegen nyelvet tanulnak a diákok.
Magyar Bálint oktatási miniszter szerint a 2004/2005-ös tanév sorsfordító lesz az oktatásban. A kormány szerdai ülését követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idén kezdik el bevezetni az új Nemzeti Alaptantervet. Mostantól kötelező lesz az alsóosztályosok szöveges értékelése és buktatni csak a szülő beleegyezésével lehet majd.

Szeptembertől csaknem 12 ezer diák részvételével, 407 középiskola indít nyelvi előkészítő tanfolyamot, ahol az órakeret 40 százalékában idegen nyelvet tanulnak a diákok, mondta Magyar. Az iskolákban bevezetik a kétszintű érettségit és ezzel a középiskolai tanulmányok lezárását jelentő vizsga "visszakapja a rangját", értékelt a miniszter.

Az idén a kormány a családi pótlék összegének a kétszeresével segíti a tanévkezdést és 10 ezerről 15 ezer forintra nő az adómentesen nyújtható munkáltatói támogatás is. Az oktatási miniszter közölte, hogy idén 700 ezer rászoruló tanuló csaknem nyolcmilliárd forint összegű állami támogatással jut ingyenesen tankönyvekhez.

Az idei tanév szeptember 1-én kezdődik, az utolsó tanítási nap pedig június 15-én lesz. Őszi szünet október 29-től november 8-ig, téli szünet december 18-tól január 3-ig, a tavaszi szünet pedig március 23-tól március 30-ig lesz.