Sára, Márió
2 °C
6 °C

Orbán: nevezhetjük Hazafias Népfrontnak is

2005.03.10. 14:14
A szocialisták továbbra is az Orbán Viktor Fidesz-elnök mellett létrejött konzultációs testületet támadják. Orbán pedig úgy véli, akár Hazafias Népfrontnak is nevezhetnék az új testületet, csak az elnevezést nem tartja szerencsésnek.
Vállalta Orbán Viktor csütörtökön, hogy az MSZP elnöke előző nap a Hazafias Népfronttal hasonlította össze az általa kezdeményezett Nemzeti Konzultációs Testületet.

Nevezhetjük Hazafias Népfrontnak is

"Ha arról van szó, hogy azokat az embereket is el kell érni és meg kell hallgatni, akik egyik pártban sem hajlandók megjelenni, akkor vállalom, nevezhetjük a Nemzeti Konzultációs Testületet Hazafias Népfrontnak is" - mondta a Fidesz elnöke egy kisoroszi rendezvényen Hiller István kijelentésére reagálva. Az MSZP elnöke a Nemzeti Konzultációs Testület életre hívása kapcsán jegyezte meg, hogy Orbán Viktor feltalálta a Hazafias Népfrontot.

A Fidesz elnöke kijelentette, "a Hazafias Népfront az egypártrendszerhez tartozott. Amíg csak egyetlen párt volt és valaki azzal nem értett egyet, de akart valamit cselekedni, annak kellett a Hazafias Népfront." Ma már azonban többpártrendszer van. "Én azért nem nevezném az új testületet Hazafias Népfrontnak, mert ez a kommunista diktatúra időszakához kötődő név. Ezért válasszunk neki egy másik nevet. Mondjuk, hívjuk nemzeti konzultációnak" - tette hozzá Orbán Viktor.

Simon Gábor Hillerre rímel

Hiller István szerdai szavait csütörtökön megerősítette Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke is. "A Nemzeti Konzultációs Testülettel egy, a Fidesz által finanszírozott kampánytestület alakult, amely inkább hasonlít a Hazafias Népfrontra, mint egy jövőre koncentráló, érdemi fórumra" - mondta.

Simon Gábor közölte, örült, hogy Orbán Viktorral egyetérthettek abban, hogy 2005. ne a kampány, hanem a párbeszéd éve legyen. A Fidesz elnökének kezdeményezésére létrejött testület azonban szerinte nem támasztja alá ezt a törekvést, mert az "leginkább a Fidesz önmegvalósítását szolgálja".

A Hazafias Népfront
A hazafias Népfrontot 1954 őszén Nagy Imre miniszterelnök hozta létre. Az volt a célja, hogy saját politikai irányvonalához tömegtámogatást - egyfajta bázist - nyerjen. Minden olyan szervezetre és emberre számított, amely és aki nem volt feltétlenül kommunista, de segítséget kívánt nyújtani a rendszer kirívó durvaságainak felszámolásához és "emberarcúvá" formálásához. Mivel Nagy Imrét 1955-ben leváltották és háttérbe szorították, az általa életre hívott népfront igazán érdemi tevékenységet nem tudott kifejteni. 1957-től kezdve a Kádár-kormány a Hazafias Népfront működését a régi, 1949-es alapelvekre helyezte vissza, és ez a bábszerep volt a népfrontra jellemző egészen az 1980-as évek végéig. A Hazafias Népfront főtitkára a rendszerváltásig Pozsgay Imre, a szerdán megalakult fideszes tanácsadó testület egyik tagja volt.

Forrás