Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Lenkovics több tanút is el tudna képzelni házasságkötéskor

2006.07.31. 12:12
Egy állampolgári panasz nyomán Lenkovics Barnabás omnudsman megállapította, hogy kérés esetén nem lehet akadálya annak, hogy ne kettő, hanem három vagy akár több tanú jelenlétében kössenek házasságot az állampolgárok.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kezdeményezte, hogy az önkormányzati miniszter hívja fel az anyakönyvvezetők figyelmét: semmi nem tiltja, hogy házasságkötéskor kettőnél többen tanúskodjanak, olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

Az anyakönyvvezető szerint a tanúk száma kettő

Lenkovics Barnabás azért vizsgálódott, mert egy panaszosnak az anyakönyvvezető nem engedélyezte, hogy három tanú közrteműködésével kössön házasságot. Az anyakönyvvezető úgy vélte, hogy a hatályos jogszabályok alapján nincs mód a három tanú közreműködésére.

Az ombudsman szerint beszűkült, bürokratikus szemléletet mutat, ha érdemi vizsgálat és mérlegelés nélkül utasítják el a házasuló felek tanúk számára vonatkozó kérését, illetve azt a kérelmet, amely a tanúként közreműködni akaró személyek személyes adatainak kezelésére vonatkozik.

Csak a családjogi törvény említ két tanút

Az országgyűlési biztos szerint ha nincs olyan alkotmányos indok vagy más nyomós társadalmi érdek, ami kizárná a házasulók erre vonatkozó kérését, akár kettőnél többen is tanúskodhatnak házasságkötéskor. Lenkovics Barnabás megállapította, hogy a tanúk számára vonatkozó rendelkezést egyedül a családjogi törvény tartalmaz, az anyakönyvvezetésről szóló jogszabályok "tanúkról" szólnak, a pontos szám meghatározása nélkül.

A családjogi törvényben azonban a két tanúra vonatkozó rendelkezés diszpozitív jellegű, hiszen tanúk közreműködése nélkül is érvényesen létrejön a házassági kötelék. Kettőnél több tanú közreműködését pedig egyetlen hatályos jogszabály sem tiltja.

"Visszás, hogy csak két tanú szereplhet az anyakönyvben"

Az ügyben korábban eljáró belügyminiszter szerint a családjogi törvényben előírt két tanú személyes adatain túlmenően további tanú(k) adata a házassági anyakönyvben nem tartható nyilván. Az ombudsman szerint ez az eljárás nem felel meg a modern, szolgáltató jellegű közigazgatás alapkövetelményeinek, továbbá sérti a család és házasság intézményét, valamint visszásságot okoz a személyek információs önrendelkezési jogával összefüggésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!