Szilárda
-4 °C
3 °C

A kommunikáció a legdivatosabb szak

2004.07.14. 11:41
A kommunikáció a legdivatosabb szak azon fiatalok körében, akiknek a jövőben kell eldöntetniük, hogy milyen pályán kívánnak továbbtanulni - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből. A vizsgálat 655 középiskola, körülbelül 34 ezer, 10-12. osztályos tanulójának a bevonásával készült.
A legdivatosabbnak számító kommunikáció szak a bölcsész és a jogi szakmák választásával járt együtt a leggyakrabban. A felmérésben résztvevők közül 26 százalék jelezte, hogy ezen a pályán kíván majd továbbtanulni. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) felmérése szerint az idei jelentkezési statisztikák is a szak egyre nagyobb népszerűségét mutatják, hiszen a főiskolai kommunikáció 2004-ben a harmadik legnépszerűbb főiskolai képzésnek bizonyult. A túljelentkezés ezen a pályán - a felmérés megállapításai szerint - a következő években, a kétszintű érettségi rendszerében vizsgázók körében tovább nő majd.

A gazdasági pálya - mely idáig a toplista élén szerepelt a továbbtanuláshoz közeledő diákok körében - idén 23 százalékkal a második helyre szorult. A két slágerszakma mellett a bölcsész, az informatikai, a műszaki és a jogi, művészeti pályák bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

A FISZ rámutat arra, hogy a továbbtanulási stratégiák mellett a felvételiről való tájékozódásban is változások figyelhetőek meg, a diákok 57 százaléka a világhálóról szerzi az oktatással kapcsolatos információkat. A tájékozódási források toplistáján második helyen a televízió áll, melyet a napilapok, a rádiók és a magazinok követnek. Oktatással kapcsolatos hírlevelet e-mail címére a továbbtanulni szándékozó diákok ötöde kap.

A szervezet beszámol arról is, hogy a nyomtatott sajtót megelőzve, közvetlenül a ponthatárok kihirdetését követően - július 20-án éjjel - a FISZ internetes oldalán megtalálhatóak lesznek az idei hivatalos felvételi ponthatárok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!