Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Új élet egy vallomásért

2001.07.26. 15:50
Házat, autót, munkát és új személyazonosságot is kaphatnak akár külföldön is azok a tanúk, akik nagy kaliberű bűnözők ellen vallanak a bíróságon, és ezért veszélyben érzik az életüket. A parlament elé ősszel kerülő tervezet szerint még a vádalkus bűnözők is lehetőséget kaphatnak arra, hogy családostul egy másik országban éljenek tovább.
A német példa alapján akár nyolcvan-száz ember is részt vehet évente a tanúvédelmi programban, amelynek tervezetét ősszel tárgyalja a parlament. Ha elfogadják, az ORFK mintegy tízfős csoportja dolgozik majd azon, hogy a tanúkat és családtagjaikat vallomásukért cserébe elrejtsék. Így akár az is előfordulhat, hogy vádalkuban részesülő bűnözők egy idegen országban kocsit, lakást, munkát és új személyazonosságot kapnak.

Legendát építenek köréjük

Borai Ákos, a Belügyminisztérium Jogi Főosztályának helyettes vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a programban résztvevőknek minden titkukat fel kell tárniuk az igazságszolgáltatás előtt, hogy maguk mögött hagyhassák addigi életüket. A szakemberek egy legendát építenek köréjük, amivel külföldre költözés esetén még azt is megmagyarázhatják, miért nem beszélik az adott ország nyelvét. Az újrakezdéshez szükséges anyagi hátteret megteremtik ugyan, de az állam nem tartja el őket, ahogy azt például Olaszország teszi.

Nincs szó arról, hogy ezek az emberek besétálnak a rendőrségre, és elkezdenek követelőzni - hangsúlyozta Borai Ákos. Elmondása szerint a jelentkezőknek halálfélelmük van, és örülhetnek, ha megvédik őket. Az ügyészség mérlegel, mennyire fontosak a bizonyítási eljárásban, és ennek alapján döntenek, milyen segítséget adnak az új élethez.

Szóba jöhet ideiglenes névváltoztatás, az ország másik pontjára költöztetése, de a nemzetközi kapcsolatok révén akár másik földrészen is elrejthetik a kiválasztottakat. A tárgyalás idejére azonban a közelben kell maradniuk, hiszen meg kell dolgozniuk a lehetőségért.

A rendőri védelem nem elég

A zárt adatkezelésre a büntetőeljárásban csak néhány éve van lehetőség. Ennek alapján a tanú akár videofelvételen is megteheti vallomását úgy, hogy az arcát és hangját felismerhetetlenné teszik. Ilyenkor a bíró játssza az összekötő szerepét, az ügyvédek csak rajta keresztül tehetnek fel kérdéseket. A védett tanúk akár rendőri védelmet is kérhetnek, a gyakorlat azonban azt mutatja, ez nem ébreszt bennük elegendő bizalmat. Az elmúlt két és fél évben összesen negyvenen éltek ezzel a lehetőséggel, köztük tanúk, bírók és ügyészek egyaránt.

A most kidolgozott tanúvédelmi program elindítására 2002-ben mintegy kétmilliárd forintra lesz szükség. Az EU jogharmonizáció keretében létrejött tervezet a szervezett bűnözés elleni fellépést segíti majd. Azt azonban meg kell jegyezni, hiába kap valaki egy másik országban új személyazonosságot, ha valamilyen bűncselekményt követ el, akkor az eredeti múltjával kell majd a bíróság elé állnia.