Géza
-12 °C
-4 °C

Leválna Miskolcról Tapolca

2005.01.10. 18:15
Sikeres aláírásgyűjtés után népszavazást írtak ki Miskolc-Tapolcán arról, hogy önállósódik-e a városrész. A tapolcaiak szerint Miskolc nem tett meg mindent városuk érdekében, a miskolci pártok viszont egyként ellenzik a kezdeményezést.

Népszavazáson dönt Miskolc tapolcai városrésze január 16-án arról, hogy jövőjét önállóan képzeli-e el. A kezdeményezést Miskolc önkormányzatának egyetlen pártfrakciója sem támogatja, hangzott el egy sajtótájékoztatón hétfőn.

Miskolc bűnei

#alt#
Barlangfürdő. Forrás: Miskolctapolca.hu

Miskolc nem tett meg mindent a városhoz tartozó Tapolca fejlődése érdekében, elmaradott az infrastruktúra, a fürdőhely piszkos és gondozatlan, az önkormányzat semmiféle turistacsalogató beruházást nem végzett el, mondta Orosz B. Erika, a népszavazást előkészítő bizottság tagja. "A településrész jövőjét ezek miatt önállóan képzeljük el" - fogalmazott.

A népszavazási kezdeményezést nehezményezi a városi önkormányzat valamennyi frakciója. Káli Sándor, Miskolc polgármestere a csaknem négyezer lakosú városrész valamennyi polgárának levelet írt, amelyben egyebek mellett úgy fogalmaz: "A leválást elleneztem, ellenzem és ellenezni is fogom. Ellenzem, mert tudom, hogy a leválásnak holnap leszakadás, lemaradás a következménye. Miskolc-Tapolcát Miskolc részének tartottam és tartom."

Nevet is találtak

Orosz B. Erika megjegyezte, szerinte nem pártpolitikai ügy a népszavazás, és nem érti a frakciók kinyilatkoztatását. Szerinte a tapolcaiak jelentős része egyetért azzal, hogy legyen különálló Tapolca, mert a városrész csak ez esetben indulhat látványos fejlődésnek.

"Nevet is találtunk, Tapolca-fürdő, és ezt az erre illetékes földrajzi névbizottság is jóváhagyta" - tette hozzá.

A szavazók több mint felének egyet kell értenie

A Miskolc-Tapolcán lakó több mint kétezer választópolgár közül 749-en kezdeményezték hiteles aláírásukkal a népszavazást, amelyet ennek ismeretében írt ki január 16-ra a helyi választási bizottság. Amennyiben a választásra jogosultak több mint fele szavaz, és közülük 50 százalék plusz 1 az elválás mellett dönt, a jövőben Miskolc-Tapolca Tapolca-fürdőként fogadja az idelátogatókat.