Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

MSZP-s összetartás Tapolcán

2003.09.04. 20:39
A frakcióhétvégén "aktuális politikai kérdések" megtárgyalása mellett Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Lendvai Ildikó frakcióvezető tárja a hallgatóság elé, hogy merre tart a szocialista párt.
A miniszterelnök helyzetértékelése mellett az aktuális politikai kérdéseket és az MSZP-ben a nyár folyamán történteket is megvitatják a szocialista képviselőcsoport kétnapos, Tapolcán tartandó ülésén. Pénteken Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László pártelnök és Lendvai Ildikó frakcióvezető tart előadást Hol tartunk, merre megyünk? címmel, ezt az előadások vitája követi. A délután folyamán a kormányfő Kovács Lászlóval az MSZP, és Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével egyeztet az adócsökkentés lehetőségeiről.

Az MSZP perel a K&H-s vádak miatt
Az MSZP elnöksége csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben cáfolta, hogy a párt bármilyen módon érintett lenne a K and H brókercégének ügyében, és beperli az alaptalanul rágalmazókat. "A Magyar Szocialista Párt semmilyen formában nem érintett a K&H-ügyben, az úgynevezett brókerbotrányban, ezért határozottan visszautasítja Demeter Ervin és a Fidesz vádjait" - áll a közleményben. Az elnökség rámutat, hogy a Fidesz részéről hónapok óta tartó "becstelen támadások során köztörvényes, gazdasági bűncselekményből, sikkasztásból és pénzmosásból igyekszik politikai ügyet kreálni". A közleményben a szocialista párt elnöksége bejelenti, hogy az MSZP rágalmazásért beperli Demeter Ervint, Rogán Antalt "és mindazokat, akik a párt jó hírét alaptalanul bemocskolják.

Gyanúsnak nevezhető ügyek

Szombaton folytatódik a bevezető előadások vitája, illetve megtárgyalják az Országgyűlés hétfői és keddi ülésének napirendjét és elfogadják a frakció munkatervét. A frakcióülésen minden bizonnyal szó lesz az utóbbi hetekben a pártban történtekről is annak kapcsán, hogy nyáron több MSZP-s politikus úgy nyilatkozott, a pártban megújulásra van szükség. Szili Katalin elnökhelyettes szerint az MSZP-ben szükség van megújulásra, a szocialista pártnak és a kormánynak közös felelőssége, hogy megfelelő morális mércét állítson fel a közéletben.

A politikus egy interjúban Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter korábbi üdülővásárlásával kapcsolatosan úgy fogalmazott: "mindaddig, amíg a párt nem szabadul meg a nómenklatúrájától", addig ilyen ügyekkel szembe kell nézni. Jánosi György, az MSZP választmányának elnöke sürgette, tisztázzák a "gyanúsnak nevezhető" ügyeket, például Gyurcsány Ferenc korábbi ingatlanvásárlását, illetve a K and H brókercégének botrányát.

Az MSZP-frakció a legfőbb ügyészt kérdezi
Az MSZP képviselői kérdést kívánnak feltenni a legfőbb ügyésznek arról, mi az oka, hogy eddig nem gyanúsították meg a Kulcsár Attila körüli bűncselekmények többi résztvevőjét - jelentette be az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja. A közlemény szerint a képviselők meg akarják tudakolni, valóban feltételezi-e az ügyészség, hogy magányos elkövetőről van szó?

Nem sértett törvényt

Az MSZP elnökségének keddi ülésén után Kovács László leszögezte, MSZP nem fogadja el a hatalommal való visszaélést, a tisztségek felhasználását anyagi előnyök szerzésére. A politikus Szili Katalin kijelentésével kapcsolatosan úgy fogalmazott: "ha bárki jogsértést követ el, nem védjük meg, ha bárki megsérti az etikai-erkölcsi normákat, neki kell levonnia a személyére vonatkozó konzekvenciákat". A pártelnök azt is hangsúlyozta, "kormánytisztségben lévő szocialista politikus nem sértett törvényt, nincs erre utaló semmilyen jel".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?