Kicsit csökkent a két nagy párt közti különbség

2007.08.01. 17:17
A Fidesz júliusban is meggyőzően vezetett az MSZP-vel szemben, azonban kis mértékben csökkent a nagyobbik kormánypárt hátránya a támogatottságban, olvasható a Tárki legfrissebb felmérésében.

A pártválasztók körében a Fidesz 19 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 25 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága 51 százalékos, az MSZP-é pedig 32 százalékos volt - tartalmazza az ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatás.

Egy éve jelentősen vezet a Fidesz

Közel egy éve minden hónapban, így júliusban is, a Fidesz jelentősen vezet a nagyobbik kormánypárttal szemben. A júniusi 17 százalékhoz képest ugyanakkor az MSZP-re júliusban az összes választó 21 százaléka szavazna, míg a Fideszre e hónapban 35 százalékuk voksolna (májusban 31 százalék, júniusban 34 százalék).

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül a Fidesz támogatottsága a júniusi 62 százalék után júliusban 56 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 31 százalék (májusban 34 százalék, júniusban 25 százalék volt).

Mindkét nagy párt kicsit növelte a táborát

A teljes népességen belül a két nagy párt kis mértékben növelte a szavazói táborát az elmúlt hónapokhoz képest. A pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypárt támogatottsága erősödött, az ellenzéki párté gyengült, azonban még így is nagy többséggel vezet. Az előző hónapokhoz hasonlóan júliusban is az MDF népszerűbb a lakosság körében, mint az SZDSZ. Utóbbi ebben a hónapban is a parlamenti küszöb alatt van. Ebben a hónapban csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya.

A két nagy párton kívül csak az MDF érné el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, ha "most vasárnap" lennének a választások. Az SZDSZ támogatottsága a teljes lakosság körében 3 százalék, míg a pártválasztók esetében 4 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 5 százalék, míg a pártválasztók körében 8 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 2 százalékos (májusban 3 százalék, júniusban szintén 2 százalék volt ez az arány), míg az MDF 7 százalékos táborral rendelkezik a felmérés szerint (májusban 7 százalékot, míg júniusban 6 százalékot mértek).

Csökken a részvételi hajlandóság

A lakosság körében a választásokon való részvételi hajlandóság az elmúlt fél évben lassan, de fokozatosan csökkent: egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan (májusban 54 százalék, júniusban 53 százalék).

A Medián júliusi felmérése szerint szilárdan tartja vezető helyét a Fidesz, ráadásul a kormánypártok szimpatizánsai kevésbé biztosak abban, hogy elmennének-e szavazni, a gazdasági pesszimizmus ugyanakkor némileg oldódott. A Szonda Ipsos júliusi adatai szerint folytatódott az április óta egyértelmű tendencia: az MSZP táborának némi gyarapodása, a Fidesz támogatóinak enyhe csökkenése.