Aliz
6 °C
14 °C

Két vagy három tárcát kaphat az SZDSZ

2002.04.24. 11:50
Eltérő értesülések láttak napvilág arról, hogyan osztaná el a tárcákat a várhatóan kormányt alakító MSZP-SZDSZ páros. Az MTI szerint négy tárcára tartanának igényt a szabad demokraták, a Magyar Hírlap és a Népszabadság szerint azonban csak háromra. A Népszabadság úgy tudja, hogy az MSZP két tárcát adna át, míg a Magyar Hírlap úgy értesült, hogy hármat.
A csütörtökön kezdődő MSZP-SZDSZ koalíciós tárgyalások előtt már mindkét párt részéről megfogalmazódtak az igények és a szándékok, amelynek keretében a szabad demokraták négy tárcára tartanának igényt, a szocialisták viszont három minisztériumot adnának át az SZDSZ-nek - adta hírül az MTI kedden este. A tárgyalások várhatóan több bizottságban zajlanak majd, külön egyeztetés lesz a koalíciós kormányprogramról - amelyet akár több albizottság is tárgyalhat -, a parlamenti együttműködésről és a kormányzati struktúráról.

A két párt legfőbb vezetői egyeztetnek

Kattintson a nagyításhoz!
Kovács László
Kovács László szocialista pártelnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első pártvezetői egyeztetésre csütörtökön kerül sor, amelyen az MSZP-t rajta kívül Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó és Juhász Ferenc alelnök képviseli majd. Az MTI úgy tudja, az SZDSZ részéről Kuncze Gábor pártelnök, Pető Iván, Magyar Bálint és Fodor Gábor ügyvivők vesznek részt a megbeszélésen.

"Tiszta" minisztériumokat akarnak

A két párt politikusaitól származó információk szerint a jelenlegi állás alapján a minisztériumok száma nem változna, ugyanakkor átalakulna azok szerkezete. Abban egyetértés van az MSZP és az SZDSZ között, hogy "tiszta" minisztériumok jöjjenek létre, amelyekben ugyanaz a párt adja a tárcavezetőt és a politikai államtitkárt is. Az MTI értesülései szerint az SZDSZ szeretné megkapni a létrehozandó informatikai minisztériumot - amelyhez a távközlés is tartozna -, a gazdasági stratégiával foglalkozó tárcát, valamint az oktatási vagy az egészségügyi minisztériumot.

A külügyi államtitkári poszt az SZDSZ-nél?

A Magyar Hírlap információi szerint a külügyi tárca esetében elképzelhető, hogy a politikai államtitkárt az SZDSZ adná, az MSZP ugyanis az SZDSZ-szel ellentétben nem akar önálló integrációs tárcát és ez lehet a kompromisszumos javaslata a szocialistáknak. A lap szerint az MSZP kész átadni a szabad demokratáknak az informatikai, a környezetvédelmi, illetve a gazdasági tárcát.

A környezetvédelmi tárcát átadnák a szocialisták?

A Népszabadság úgy értesült, hogy az MSZP két tárcát ajánl leendő koalíciós társának, míg a szabad demokraták hármat szeretnének kapni. A lap úgy tudja: a szabad demokraták szeretnék megkapni az egyik gazdasági tárcát, ahol a közgazdász végzettségű Kuncze Gábor lehetne a tárcafő, igényt tartanának a közlekedési tárcára és harmadik minisztériumként az oktatási, vagy a kulturális területet irányíítanák. A szocialisták ellenben a környezetvédelmi minisztérium irányításának átadásán is gondolkodnak abban az esetben, ha Szili Katalin lesz az Országgyűlés elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?