Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A tárca rendezi a baleseti intézet adósságait

2001.11.07. 19:26
Az év végéig rendezi az egészségügyi tárca az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet mintegy 500 millió forintos adósságát - ígérte szerdai tájékoztatóján Mikola István egészségügyi miniszter, elismerve az egészségügyi intézmény igazát.
Az év végéig rendezi az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet 500 milliós adósságát az egészségügyi tárca. Az intézmény orvosai előzőleg országos tiltakozó akciót kezdeményeztek a méltatlan körülmények javításáért. Mikola István egészségügyi miniszter szerdai tájékoztatóján részben jogosnak ítélte a traumatólogusok követeléseit. Szerinte a tárca arra törekszik, hogy a baleseti ellátás finanszírozási gondjai oldódjanak, de ne más egészségügyi szakmák rovására.

Közölte: a minisztérium az év végéig rendezni kívánja a tulajdonában lévő baleseti intézet mintegy 500 millió forintos adósságát. Ebből 250 millió forintot a Mentőkórház eladásából finanszíroznak. Lun Katalin országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón elmondta: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vizsgálatot folytató munkatársai se az OBSI-ban, se a traumatológiai osztályokon nem találkoztak olyan esettel, hogy betegek ellátatlanul maradtak volna.

Konszolidációs program készül

Az Egészségügyi Minisztériumban elkészült az ellátórendszer konszolidációs programja, amely tartalmazza az amortizáció elszámolásának bevezetését is az ágazatban - hangozatta Mikola. Az egészségügyi miniszter a konszolidációról mint több száz milliárd forintos forrásigényű programról beszélt, pontos összeg megjelölése nélkül. Jelezte: nem tudja, hogy a program megvalósítására a kormány milyen összeget és milyen ráfordítási ütemezésben hagy jóvá.