11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Titkos milliomosklub szállít túlélési technikákat a kormánynak

2004.02.27. 12:58
Egy, tagjainak kilétét titokban tartó klub kíván gazdasági tanácsokat adni a kormánynak. A hazai vállalkozó réteg hiába várta azokat a csatlakozást előkészítő programokat, amelyek megmutatták volna, hogy a kormányzó párt hogyan akarja konkrét gazdasági lépésekben megvalósítani a választási ígéreteket - mondta az Indexnek Tarjányi Péter, a főként baloldali kötődésű tőkésekből álló, Gazdasági Reform Klubnak keresztelt szerveződés szóvivője.
"Az MSZP jelenleg olyan hatalmi harcokkal terhelt massza, amelytől a közeljövőben nem várhatók épkézláb döntések", ezért az egyre közelebb kerülő EU-csatlakozás miatt egy vállalkozói csoport saját programiroda felállítása mellett döntött. Az Indexnek nyilatkozó Tarjányi Péter állítása szerint eddig már 470 középvállalkozó csatlakozott a tavaly létrejött, Gazdasági Reform Klubnak keresztelt szerveződéshez. A főként baloldali üzletemberekből álló csoport tagjai "éppen az MSZP egyes vezetőinek reakciójától tartva" azonban egyelőre nem kívánnak a nyilvánosság elé állni - közölte Tarjányi, aki ezért magára vállalta a milliomos klub szóvivői szerepét.

Horrorból stratégia

Rendszabály és csőd
A Tarjányi Péter által vezetett Proware nevű informatikai cég 2002-ben lépte át az egymilliárd forintos éves forgalmi szintet. A kormányváltást követő hónapokban több olyan nagy állami gazdálkodó szervezet, mint a Nemzeti Autópálya Rt., az Állami Autópálya Rt., az Állami Autópálya Kezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank, a Konzumbank, az In-Forrás Kht. és az Országos Egészségügyi Pénztár a céget bízta meg az előző ciklusban folytatott gazdálkodás lezárásával és cégek átvilágításával. A Proware Kft. egy év múlva mégis csődközeli helyzetbe került. Tarjányi ezt követően többször Baja Ferencet, a MeH politikai államtitkárát vádolta azzal, hogy az Inforrás és az Állami Autópálya-kezelő Rt. átvilágításánál kialakult szembenállás miatt akarja az állami tartozások visszatartásával "megrendszabályozni" a céget. Tarjányi tavaly év végén egy sajtótájékoztatóján azt is állította, hogy az autópálya-vállalatnál folytatott vizsgálataikban a K&H-botrányban használt módszerek "előképére" is rábukkantak, ami szintén nem használt a Proware MSZP-beli megítélésének.
A kormányváltás után több állami gazdálkodószerv átvilágításával megbízott Proware vezetője elmondta, hogy egy 2003-ban megtartott konferencián vetődött fel az önszerveződés ötlete, miután az EU-csatlakozás várható hatásait vizsgálva "horrorisztikusnak" találták a kis- és középvállalkozók kilátásait. Az azóta néhány jobboldalival is kibővült társaság a magyar vállalkozások számára követendő stratégiák kidolgozása érdekében saját pénzből állította fel a programirodát. Tarjányi állítása szerint a 200 főt foglalkoztató irodára már az első körben 300 millió forintot meghaladó összeg gyűlt össze. (A Proware vezetője szerint egyébként a klubtagok magán- és üzleti vagyona 70 milliárd forintra tehető.)

Túlélésitechnika-import

Tarjányi Péter elmondta, hogy Gazdasági Reform Klub finanszírozásában főként azt vizsgálják, hogy a korábbi uniós csatlakozó országokban milyen technikákat alkalmazott a kormányzat, és a vállalkozói réteg az új gazdasági környezethez való sikeres alkalmazkodás érdekében. A túlélési technikák mellett elemzéseik arra is kiterjednek, hogy az általuk vizsgált 5-6 gazdasági területen milyen külföldi konkurencia megjelenése várható május 1. után. A milliomos klub szóvivője szerint már elkészült egy projektterv, amelyről Medgyessy Péter kabinetfőnökével, Katona Tamással is tárgyalt.

A javaslatok sorsával kapcsolatban megkerestük a kormányfő kabinetirodáját is, de Katona Tamás vidéki útja miatt pénteken nem volt elérhető.  • Hírek
  • Bankszámla