István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Több ezren voltak a Tarka Magyaron

2008.10.04. 16:04
Erős rendőri biztosítás mellett zajlott az erőszak és kirekesztés elleni Tarka Magyar rendezvény a fővárosban. A rendezvényen több ezren vettek részt, amelynek végén öt-hat, főként középkorú ellentüntető a kisföldalatti Hősök terei megállójánál szóváltásba keveredett a felvonulásról távozókkal.

Több ezer ember részvételével, erős rendőri biztosítással zajlott le a Tarka Magyar elnevezésű, erőszakellenes rendezvény szombaton, Budapesten. A megmozdulás résztvevői az Erzsébet téren gyülekeztek, és az kordonokkal lezárt Andrássy úton vonultak el a Hősök teréig.

A menet indulásakor a kordonon kívül maximum 15, főként középkorúakból álló ellentüntető állt árpádsávos zászlókkal. Közülük öten-hatan a kisföldalatti Hősök terei megállójánál szóváltásba keveredtek a felvonulásról távozókkal. A csoportot igazoltatták a rendőrök. Tudósítónk jelentése szerint az egyik szervező azt kérte a rendőröktől, küldjék el onnan az ellentüntetőket, jelenlétük ugyanis zavarja a békés felvonulásról távozókat.

Magyar Tarka

Az Andrássy út elején is felbukkant a tüntetők közt egy ellentüntető, aki kolompolt és abrakot szórt a tüntetők elé. A sajtón kívül senki nem foglalkozott vele, egy idő után a rendőrök kiemelték, és igazoltatták. Amikor a menet az Oktogonon haladt át, a lezárt Erzsébet körúton mintegy tíz tüntető kiabálta a kordonon kívül azt, hogy "Gyurcsány takarodj".

Az esemény biztosításában részt vett az In Kal és a készenléti közrendvédelmi akciócsoport nevű roma szervezet. Utóbbi törvényesen bejegyzett civil mozgalom, ami rendezvények biztosításában is részt vesz, mondta el Daróczi László a szervezet helyettes vezetője. Tudósítónk a helszínen civil ruhás, headsetes embereket is látott. Amikor megkérdezte tőlük, hogy milyen szervezethez tartoznak, azt válaszolták neki, hogy távozzon.

Tudósítóink találkoztak Novák Péter és Gerendai Károly szervezővel, az első sorban vonult Heller Ágnes filozófus. A menetben feltűnt még Bródy János és Eörsi Mátyás, az SZDSZ képviselője. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt ígérte, magánemberként ő is ott lesz, de ő csak később, a Hősök terénél csatlakozott a tömeghez. "Magánember körül ennyi biztonsági embert még nem láttam" - kommentálta a kormányfő megjelenését helyszíni tudósítónk. Össze is számolta, 12 ember vigyáz a miniszterelnökre, aki emiatt megközelíthetetlen.

Képek a rendezvényről

Gerendai Károly az Indexnek azt mondta, amikor 100 ezer ember részvételét várták, akkor nem számoltak azzal, hogy nem lesz jó idő, illetve, hogy a politika rátelepül a rendezvényre. Szerinte az azért mindenképpen pozitív jelzés, hogy többen vannak, mint mondjuk egy gárdaavatáson.

Sólyom László egyetért a Tarka Magyarral

Sólyom László egyetért a Tarka Magyar demonstráció célkitűzéseivel. A köztársasági elnök az Összefogás az Erőszak Ellen Mozgalom ügyvivőjének írt levelében úgy fogalmaz: "Tavaly szeptemberben országgyűlési beszédben, majd a nemzeti és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának írt decemberi levelemben is leszögeztem, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek".

Sólyom László üdvözli, hogy a demonstráció ugyancsak fellép a rendőri erőszak, és a falvakban kialakult helyzet ellen, ami a közrend felbomlása és az önbíráskodás felé tart.