Gusztáv
3 °C
7 °C

Tárki: tovább nőtt az MSZP támogatottsága

2002.06.24. 12:31
Tovább növelte előnyét a Fidesszel szemben az MSZP, a biztos szavazó pártválasztók körében már tizennégy százalékos a szocialisták előnye a Tárki júniusi adatai szerint. A felmérés szerint parlamentbe kerülne még az SZDSZ, az MDF támogatottsága hibahatár alatti. Az adatfelvételre még Medgyessy Péter kémügye előtt került sor.
Tovább növelte az előnyét a választási eredményekhez képest az MSZP - áll a Tárki legfrisebb, júniusi felmérésében. A kormányzó szocialistáknak az összes megkérdezett körében négy százalékkal nagyobb - 43 százalékos - a támogatottsága mint májusban. Növelte a támogatottságát a koalíciós partner SZDSZ is, a felmérés szerint, ha most hétvégén lennének a választások, a párt átlépné a parlamentbe jutási küszöböt.

A Tárki adatai
A pártok támogatottsága az összes megkérdezett körében, zárójelben a biztos szavazó pártválasztóknál mért adatok.

MSZP 43% (51%)
Fidesz 31% (37%)
SZDSZ 5% (6%)
MIÉP 1% (1%)
Centrum 2% (3%)
MDF 1% (1%)
egyéb 0% (0%)
nem tudja 16%

Hibahatáron az MDF

A szocialisták támogatottságának növekedésével arányosan csökkent a Fidesz népszerűsége, az összes megkérdezett körében 36 százalékról 31 százalékosra esett a támogatottsága. Az MDF továbbra is a statisztikai hibahatáron belül mozog, májusi 0 százalékos támogatottságához képest most 1 százalékon áll.

Abszolút szocialista fölény

A biztos szavazó pártválasztók körében még nagyobb az MSZP előnye, amennyiben most vasárnap tartanák a választásokat a szocialisták önmagukban a szavazatok 51 százalékát szerezhetnék meg, 14 százalékkal többet, mint a Fidesz. A szabad demokraták a biztos választók körében 6 százaléknyi szavazatra számíthatnának.

Javult a Centrum Párt megítélése is, szemben a májusi 1 százalékkal, most három százalékos a támogatottságuk. Az adatok felvételét június 4-11 között, tehát Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárítási ügyének kirobbanása előtt végezte el a Tárki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!