Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tárki: tovább nőtt az MSZP támogatottsága

2002.06.24. 12:31
Tovább növelte előnyét a Fidesszel szemben az MSZP, a biztos szavazó pártválasztók körében már tizennégy százalékos a szocialisták előnye a Tárki júniusi adatai szerint. A felmérés szerint parlamentbe kerülne még az SZDSZ, az MDF támogatottsága hibahatár alatti. Az adatfelvételre még Medgyessy Péter kémügye előtt került sor.
Tovább növelte az előnyét a választási eredményekhez képest az MSZP - áll a Tárki legfrisebb, júniusi felmérésében. A kormányzó szocialistáknak az összes megkérdezett körében négy százalékkal nagyobb - 43 százalékos - a támogatottsága mint májusban. Növelte a támogatottságát a koalíciós partner SZDSZ is, a felmérés szerint, ha most hétvégén lennének a választások, a párt átlépné a parlamentbe jutási küszöböt.

A Tárki adatai
A pártok támogatottsága az összes megkérdezett körében, zárójelben a biztos szavazó pártválasztóknál mért adatok.

MSZP 43% (51%)
Fidesz 31% (37%)
SZDSZ 5% (6%)
MIÉP 1% (1%)
Centrum 2% (3%)
MDF 1% (1%)
egyéb 0% (0%)
nem tudja 16%

Hibahatáron az MDF

A szocialisták támogatottságának növekedésével arányosan csökkent a Fidesz népszerűsége, az összes megkérdezett körében 36 százalékról 31 százalékosra esett a támogatottsága. Az MDF továbbra is a statisztikai hibahatáron belül mozog, májusi 0 százalékos támogatottságához képest most 1 százalékon áll.

Abszolút szocialista fölény

A biztos szavazó pártválasztók körében még nagyobb az MSZP előnye, amennyiben most vasárnap tartanák a választásokat a szocialisták önmagukban a szavazatok 51 százalékát szerezhetnék meg, 14 százalékkal többet, mint a Fidesz. A szabad demokraták a biztos választók körében 6 százaléknyi szavazatra számíthatnának.

Javult a Centrum Párt megítélése is, szemben a májusi 1 százalékkal, most három százalékos a támogatottságuk. Az adatok felvételét június 4-11 között, tehát Medgyessy Péter miniszterelnök kémelhárítási ügyének kirobbanása előtt végezte el a Tárki.