Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Vörös idegengyűlölet

2006.07.19. 07:35
Még a kutatót is meglepte, hogy milyen erős a magyar baloldal köreiben az idegenfóbia. A Népszabadságban ismertetett Tárki elemzés szerint jóval többen tekinthetők szélsőbaloldalinak, mint szélsőjobboldalinak. Az adatok szerint a kisvárosi idős nők tudják a legkevésbé tolerálni más országok állampolgárait.

A Tárki szociológus kutatóját, Sík Endrét is meglepte legutóbbi vizsgálataik eredménye, mely szerint nagyon erős a magyar baloldal köreiben az idegenfóbia.

A Tárki a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen vizsgálja az idegenellenesség mértékét. A kutatás készítői azokat tekintik nyíltan idegenelleneseknek, akik egyáltalán nem engednének be menedékkérőket az országba - függetlenül attól, hogy honnan érkeznek, és milyen okok miatt hagyták el hazájukat.

Az idegenellenesek aránya jelenleg 27 százalék. E tekintetben nincs komoly változás az előző évekhez képest, az viszont meghökkentő adat, hogy a szélsőbaloldaliak között feltűnően nagy, 42 százalékos az idegenellenesek aránya.

Miközben a szélsőjobbosok aránya az átlagos öt százalék körül maradt, a korábbinál jóval többen sorolták magukat a szélsőbaloldalinak számító csoportba: a válaszolók csaknem tizede tartozik ide.

A kisvárosi idős nő

Az eddigi felmérések tapasztalatai alapján a falvakban élő alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nyugdíjas korúak a legkevésbé toleránsak. A Tárki mostani vizsgálata ezt csak részben támasztotta alá: a kutatás szerint a szélsőbalos idegenfóbia leginkább a vidéki városokban élő idős nőkre jellemző.

Arra a kérdésre, hogy befogadna-e arabot, 100 megkérdezett közül 82 mondta azt, hogy nem, 11 nem tudja, 7 befogadna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!