Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vörös idegengyűlölet

2006.07.19. 07:35
Még a kutatót is meglepte, hogy milyen erős a magyar baloldal köreiben az idegenfóbia. A Népszabadságban ismertetett Tárki elemzés szerint jóval többen tekinthetők szélsőbaloldalinak, mint szélsőjobboldalinak. Az adatok szerint a kisvárosi idős nők tudják a legkevésbé tolerálni más országok állampolgárait.

A Tárki szociológus kutatóját, Sík Endrét is meglepte legutóbbi vizsgálataik eredménye, mely szerint nagyon erős a magyar baloldal köreiben az idegenfóbia.

A Tárki a kilencvenes évek eleje óta rendszeresen vizsgálja az idegenellenesség mértékét. A kutatás készítői azokat tekintik nyíltan idegenelleneseknek, akik egyáltalán nem engednének be menedékkérőket az országba - függetlenül attól, hogy honnan érkeznek, és milyen okok miatt hagyták el hazájukat.

Az idegenellenesek aránya jelenleg 27 százalék. E tekintetben nincs komoly változás az előző évekhez képest, az viszont meghökkentő adat, hogy a szélsőbaloldaliak között feltűnően nagy, 42 százalékos az idegenellenesek aránya.

Miközben a szélsőjobbosok aránya az átlagos öt százalék körül maradt, a korábbinál jóval többen sorolták magukat a szélsőbaloldalinak számító csoportba: a válaszolók csaknem tizede tartozik ide.

A kisvárosi idős nő

Az eddigi felmérések tapasztalatai alapján a falvakban élő alacsony iskolai végzettségűek, valamint a nyugdíjas korúak a legkevésbé toleránsak. A Tárki mostani vizsgálata ezt csak részben támasztotta alá: a kutatás szerint a szélsőbalos idegenfóbia leginkább a vidéki városokban élő idős nőkre jellemző.

Arra a kérdésre, hogy befogadna-e arabot, 100 megkérdezett közül 82 mondta azt, hogy nem, 11 nem tudja, 7 befogadna.