Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Még mindig kétharmaddal kormányozhatna a Fidesz

2008.05.28. 14:45
Megduplázta támogatottságát a lakosság körében az SZDSZ, már kétszázaléknyian szeretik. Igaz, ez még javában a mérési hibahatáron belül van, ahogy az MDF háromszázalékos eredménye is. A Fidesz népszerűségi indexe még mindig kétszer olyan magas a szavazók között, mint az MSZP-é.

Májusban nem csökkent tovább a pártok támogatottsága, az elmúlt hónapban erodálódott népszerűségük nőtt egy keveset, azonban a bizonytalanok aránya továbbra is magas, állapította meg a Tárki Társadalomkutatási Intézet.

A felmérés úgy találta, hogy a Fideszt a szavazók 35 százaléka szereti, míg ez az arány áprilisban 33 százalék, márciusban pedig 37 százalék volt. Az MSZP egy csöppet javított népszerűségi mutatói: most a lakosság 14 százaléka támogatja, így két százalékkal jobb eredményt produkált mint áprilisban, és egy százalékkal jobbat, mint márciusban.

Így azok között, akik egyáltalán hajlandók pártat választani, a Fidesz 38 százalékkal vezet, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 44 százalékkal veri az MSZP-t. (A biztos szavazó pártválasztókon 67 százaléka sorakozott fel a nagyobbik ellenzéki párt mögött, míg a szocialisták e körben 23 százalékra számíthatnak.)

Májusban az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság két százalékának támogatását bírta, míg a pártválasztók esetében négyszázaléknyian szeretik. Arányaiban mindenestre a liberálisok sokat javítottak, hisz áprilisban az SZDSZ mögé csak a lakosság egy százaléka, sorakozott föl, a pártválasztóknak pedig három százaléka.

Az MDF-fel a szavazók négy százaléka szimpatizál, a pártválasztók körében ez az arány hat százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül három százalék, a pártválasztók körében öt százalék volt áprilisban. (Ám hiába a javuló adatok, a két kis önálló párt társadalmi támogatottsága még mindig a 3,1 százalékos hibahatáron belül van.)

Ha most vasárnap lenne a választás, a szavazásra jogosultak 55 százaléka gyalogolna el az urnákig, pont ugyanannyi, mint áprilisban, míg két százalékkal kevesebb, mint márciusban.