Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tárki: belehúzott az MSZP

2006.03.30. 12:39
Az MSZP jelentős erősödését jelzi a Tárki közvélemény-kutató cég március 16-26. között felvett, csütörtökön közzétett reprezentatív felmérése. Az összes megkérdezett 33 százaléka a szocialista pártra, míg 27 százaléka a Fidesz pártszövetség területi listájára szavazna.

Az összes megkérdezett közül az MSZP területi listájára 33 százalék, a Fideszre 27 százalék szavazna - derül ki a Tárki közvélemény-kutató intézet országos kutatásából. A választásokon részvételüket biztosra ígérők között 49-41 arányban a szocialisták vezetnek a Fidesz előtt. Az SZDSZ a biztos szavazók 4 százalékára, míg az MDF 2 százalékára számíthat - áll a március 16-26. között ezer személy megkérdezésével készült felmérés összefoglalójában.

A Tárki az utóbbi egy-két hétben több más - részben telefonos, részben internetes - adatgyűjtést is végzett, azok mindegyike az MSZP jelentős erősödését jelzi - mondta Szivós Péter, a Tárki ügyvezető igazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a Tárki utóbbi hónapokban készített felmérései még a két nagy párt közel azonos népszerűségét mutatták.

"Ezen adataink, számításaink és szakértői becslésünk alapján azt feltételezzük, hogy a 2006. évi országgyűlési választások első fordulójában a területi listás szavazatok közül az MSZP 43-46, a Fidesz 39-43, az SZDSZ 5-6, az MDF pedig 3-4 százalékot fog elérni" - mondta az ügyvezető igazgató.

Szivós Péter kitért arra is: tapasztalataik szerint a kampány során bekövetkező hirtelen változásokat a közvélemény-kutatások gyakran a ténylegesnél nagyobbnak mutatják. Ezt támasztja alá az is, ha az egyéb politikai kérdésekre adott válaszaik alapján becsülik meg az ismeretlen pártpreferenciájúak és a pártszimpátiájukat eltitkolók szavazói magatartását - tette hozzá.

Ennek alapján a szocialista pártra vonatkozó adataink felső becslésnek, a kis pártokra vonatkozóak pedig alsó becslésnek tekinthetők. Figyelembe kell venni azt is, hogy a választási kampány hátralevő eseményei még jelentősen befolyásolhatják a választások kimenetelét - hívta fel a figyelmet a Tárki ügyvezető igazgatója.