Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Tárki: 61-24 a Fidesz javára

2008.09.17. 15:25
Három párt, a Fidesz, az MSZP és az MDF áll öt százalék, azaz a parlamenti küszöb fölött a biztos szavazó pártválasztók körében. A Tárki szeptemberi közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók között 35 százalékos a Fidesz előnye az MSZP-hez képest.

A kutatás szerint a Fidesz támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében szeptemberben 35, míg júliusban 33, júniusban pedig 32 százalék volt. A jelenlegi kormánypárt támogatottsága - mint írják - kismértékben csökkent: az MSZP tábora a teljes felnőtt lakosság körében ebben a hónapban 14 százalék, szemben a júliusi 16 és a júniusi 17 százalékos támogatottsággal.

A pártválasztók körében a Fidesz 35 százalékponttal, a biztos szavazó pártválasztók körében 36 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókat figyelembe véve a szocialista párt támogatottsága jelenleg 24 százalékos, míg júniusban 27, júliusban pedig ez az arány 29 százalék volt.

A Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében szeptemberben 61 százalék, amely megegyezik a júniusban és a júliusban mért adatokkal. A kispártokat vizsgálva a Tárki megállapította, hogy az SZDSZ támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében 2, a pártválasztók között 4, míg a biztos szavazó pártválasztók között 3 százalékos.

Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 4, a pártválasztók és a biztos szavazó pártválasztók körében pedig egyaránt 6-6 százaléknyi.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 52 százaléka venne részt biztosan, ugyanannyian, mint júliusban.