Cinkelt civilek

2001.05.30. 22:13
Furcsa összefüggések és a politikai lobbi erőteljes működése érhető tetten néhány társadalmi szervezet ingatlanrész-hozzájutásánál - derül ki abból a dokumentumcsomagból, amely a Társadalmi Szervezetek Bizottságának eddigi döntéseit tartalmazza. Az Index rögzített szempontok szerint górcső alá vett néhány, a pályázaton nyertes szervezetet. Kiderült: több ízben a kormánykoalíció, illetve hagyományosan a jobboldalhoz köthető csoportok kezébe jutott az ingatlanrészek egy csoportja. Kiemelkedik a Független Női Szövetség, több, gyanúsan gyorsan alakult polgári kör, egy fideszes országgyűlési képviselő magánalapítványa, valamint azok a szervezetek, amelyek áttételesen az MDF, a keresztény demokraták, valamint a Magyarok Világszövetségének érdekkörébe tartoznak.

Magyarországon hivatalosan 38130, a magyar Legfelsőbb Bíróság (LB), az alapítványok és társadalmi Szervezetek országos nyilvántartásában szereplő társadalmi szervezet működik. (A megyei bíróságok minden esetben elküldik az "újak" névsorát az LB-re). Tehát a cikkünk első részében (Osztogatás vagy fosztogatás) körüljárt KVI-pályázatban meghirdetett ingatlanrészekre az országban található összes szervezet négy százaléka jelentkezett. Az Index a vidéki győztesek névsorát tartalmazó listát ismerve azt szerette volna kideríteni, hogy a nyertes pályázóknak van-e politikai kötődése, illetve ha van, akkor ez hol érhető tetten. Információink szerint a parlamenti pártok ugyanis politikai alkut kötöttek: lévén ez az utolsó alkalom, hogy "a választások előtt juttassanak valamit a pártok közelébe ácsingózó csoportoknak".

Az albizottság véleménye

Halász János, az ingatlanjuttatási albizottság elnöke szerint a döntésben "nem voltak felülreprezentálva" a kormánykoalíció szellemiségéhez kötödő csoportok. "Ezek a szervezetek ugyanolyan mértékben részesültek, mint ahogy ez az irányzat a civil közéletünkben jelen van" - fogalmazott Halász. Az elnök hozzátette, hogy "az albizottság szakmai döntést hozott", és minden esetben megpróbált a pártérdekektől elhatárolódni: "személy szerint nem is vizsgáltam egyetlen szervezet esetében sem a pártokhoz való kötődést" - mondta az albizottság elnöke. Halász emlékeztetett arra, hogy a '97-es törvényben előírt módon, a pályázat nélkül odaadott ingatlanok értéke ("amelyek jórészt a rendszerváltás előtti szervezetek utódcsoportjaihoz vándoroltak") lényegesen meghaladták a most szétosztott ingatlanelemek értékét.

Zuschlag János, az albizottság MSZP-s képviselője az Indexnek kijelentette: "Ez az a helyzet, amelyben sohasem lehet jó döntést hozni. A Magyar Szocialista Párt szavazataival mindig a legjobb döntést próbálta támogatni, de azt tudomásul kell venni, hogy a bizottságban kormánytöbbség uralkodik".
- Tehát a kormánypártok bármikor leszavazhatták az ellenzéket - vonta le a következtetést Zuschlag.

Munkamódszer

Főként azokat a társadalmi szervezeteket vizsgáltuk, amelyek egyrészt több városban kaptak ingatlanrészeket, másodrészt egy városban háromnál több ingatlanrészhez jutottak, harmadrészt pedig a "nyeremény" meglepően nagy volt. Nem vettük górcső alá azokat a társadalmi szervezeteket, alapítványokat, amelyek ugyan megfelelnek a három kitételnek, de nevükben jelzett funkciójuk tiszteletet parancsol. Így kimaradtak a nagycsaládosok egyesületei, a siketek és nagyothallók egyesületei, valamint a fogyatékosok szervezetei is. (Kétségtelen, hogy ők vannak többen.) Ebbe a körbe tartoznak a felsoroltakon kívül az adott város életéhez szorosan kötődő szervezetek, önképző körök, sportegyesületek is, amelyekről azt feltételeztük, hogy tevékenységük ellátásához szükségeltettek az ingatlanrészek. Hozzá kell tennünk, hogy nem ismerjük a pályázók teljes körét, így arról sem tudunk felelősséggel nyilatkozni, hogy kik közül választott a bizottság.

Hiányos adatok

Az LB adatlapjai csak a legszükségesebb információkat tartalmazzák. Több esetben hiányzott a képviselő neve, címe, a telefonszámról pedig egyik - általunk keresett - szervezet sem adott tájékoztatást a bíróságnak; a bejegyzések utáni változásokat pedig szinte egyáltalán nem közölték a társadalmi szervezetek. Továbbá egyik szervezet sem töltötte ki a pártorientációról érdeklődő rovatot , valamint a "vagyon felhasználásának módja" kérdés mellett is legtöbbször a "nincs adat" mondatba ütköztünk. Hangsúlyoznunk kell azonban, hogy a cikkben megállapított összefüggések nem mutatnak szükségszerűen a korrupció, és a "piszkos politika" felé - csupán a felszínen láthatatlan rajzolatokat írtuk le.

Az élboly

"A szervezet elismeréseként" értékeli a Magyar Máltai Szeretszolgálat, hogy az Index számításai szerint magasan ők kapták a legtöbb meghirdetett ingatlanrészt. Tihanyi Gábor központi irodavezető elmondása szerint könyvértéken 80 millió forintnyi vagyonhoz jutottak, azt viszont nem tudja, hogy ezzel hol helyezkednek el a rangsorban. A listán szereplő 13 iroda, 30 raktár-tároló, 7 garázs, 3 műhely, 8 tanterem, 5 lakás, 2 üzlet-étterem, komfortos és komfort nélküli lakások, belterületek, épületrészek sorsa eddig még nem tisztázott. Tihanyi ezt azzal magyarázta, hogy "most folyik a programkialakítás", amely eldönti az ingatlanelemek sorsát. Az irodavezető kizárta annak a lehetőségét, hogy "politikai lobbimunkával" érték el sikerüket. A másik ismert karitatív szervezet szintén előkelő helyet szerzett az ingatlan-hozzájutási listán: a Magyar Vöröskereszt összesen 13 iroda, 12 garázs-tároló-raktár és két egyéb funkciójú ingatlanelemmel rendelkezik ezentúl.

"Relatív" a Független Női Szövetség sikere

A Független Női Szövetségnek, Korényi Attiláné országos alelnök, a Független Kisgazdapárt budapesti elnökének tájékoztatása szerint 15 ezer tagja van. Főként karitatív programokat szerveznek a rászorulók részére. Korényi jelezte, hogy minden megyében van elnökségük, és jól működnek az alapszervezetek is. A szövetség elnöke Torgyánné Cseh Mária, az FKGP országgyűlési képviselője.

- Miért baj az, hogy együtt emlegetnek bennünket a kisgazdapárttal? Mi segíteni szeretnénk a rászorulókon: ezért dolgozunk - válaszol az elnök a politikai szervezetnek tituláló aposztrofálásunkra. Korényi szerint abszolút "relatív", hogy sok ingatlanrészt kapott a szövetség.

- Sok? Mi a sok? Egyáltalán nem érzem, hogy kedvezményezettek lennénk. Ehhez az FKGP-nek semmi köze. Az lenne az ideális, ha minden alapszervezetünknek lenne egy saját irodája, ahol dolgozni tudnának a tagjaink. A szövetség 23 iroda, 2 terem, 6 garázs-tároló-raktár és 3 üzlet tulajdonosa lett. Az ingatlanrészek az ország legkülönbözőbb városaiban találhatóak Kecskemétől - Veszprémig. (Kecskemét, Kunszentmiklós, Kiskőrös, Bácsalmás, Pécs, Mohács, Siklós, Békéscsaba, Battonya, Csongrád, Székesfehérvár, Kapuvár, Berettyóújfalu, Jászberény, Érd, Barcs, Kapoly, Nyírbátor, Nyíregyháza, Vásárosnamény, Fehérgyarmat, Szentgotthárd, Zalaegerszeg, Veszprém)

Az FNSZ 24 városban kapott irodát. Ezek közül néhány párosul raktárral vagy éppen tárolóként megjelölt helyiséggel is. Szentgotthárdon pedig két üzletet is kapott a szövetség 18-18 négyzetméteren, valamint Zalaegerszegen is hozzájutottak egy hasonló funkciójú, 42 négyzetméteres helyiséghez. Korényi hozzátette: az ingatlanrészek zöme felújításra szorul, amelyet egyértelműen a Független Női Szövetségnek kell elvégeznie. Az alelnök szerint a rendszerváltás előtti társadalmi szervezetek vagyonával nem foglalkozik senki, így azok békében pihenhetnek az utódpártok közelében. Információink szerint a szövetségnek - az előbb felsorolt ingatlanrészek mellett - még több ingatlanelem járt volna, de István József halála után csökkent a kisgazda befolyás az ingatlanjuttatási albizottságban.

A magánalapítvány

- Ne értsen félre, de egyáltalán nem érdekel, hogy megkapom vagy nem kapom meg az ingatlant - fogalmazott Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő. A Molnár és felesége által létrehozott Patrióta Edelényi Régiófejlesztési Alapítványt az LB iratai szerint magánalapítványként jegyezték be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. A "közhasznú" jogállású alapítványt, egy hétre a pályázat kiírása után iktatták be (2000. június 27-én).

Az irodából, tárolókból, garázsból álló komplett épület minden helyiségét megnyerte az alapítvány. Amire pályáztak, azt megkapták. A képviselő elmondása szerint azonban a bizottság döntése, és a KVI-vel megkötendő tényleges szerződéskötés közben "az ingatlant átírták egy harmadik személyre". A képviselő ezért még eddig nem írta alá a szerződést. Molnár Oszkár hangsúlyozta: "nem éltem vissza a képviselői poszttal - a térségért szeretnék tenni valamit, önerőmből, hogy minél több befektetőt csábítsunk Edelénybe". Ezért alaptalannak nevezett minden politikai befolyással kapcsolatos elképzelést.

Egy újabb képviselő

A Keresztény Társadalmi és Kulturális Közéletért Alapítvány Kecskeméten egy tárgyalóhoz, egy raktárhoz és négy irodához jutott. A LB adatlapja szerint az alapítvány képviselője Dr. Szentkirályi László. A papíron nincs feltüntetve, viszont más iratokból kiderült: a kuratóriumi elnök azonban Ivanics István, aki 1992-től tölti be tisztségét. Ivanics '94-től KDNP, 1997-től azonban már - országgyűlési képviselőként mindkét esetben - a Fidesz képviselőcsoportjában politizál.

Az alapítvány egyébként ugyanazon címre van bejegyezve, mint a helyi keresztény demokraták székhelye, de ez nem jelent semmit, mert "a kezdeti alapítás óta rendesen szétszóródtunk" - fogalmaz Szentkirályi. A képviselő nem tudta megmondani, hogy mire használják majd az irodákat, "hiszen "javarészt Ivanics intézi az ügyeket".

Rapcsák és a sakkcentrum

A birtokunkban lévő lista szerint Hódmezővásárhelyen hét szervezet kapott ingatlanrészt. Többek között a mindenhol eséllyel pályázó, és többnyire nyertes Máltai Szeretetszolgálat, a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület, valamint Rapcsák András polgármester koalíciójának legnagyobb ellenfele a Polgári Szövetség az Egyesült Vásárhelyért szervezet is hozzájutott két irodához, valamint egy üzlethez.

Azonban a Rapcsák kuratóriumi elnöksége alatt működő Radnai József Alapítvány a Sakkozás Jövőjéért szervezet sem maradt ingatlanrész nélkül: egy irodát, egy nagytermet és egy raktárt kapott a kínálatból. Lázár János, Rapcsák politikai főtanácsadójának véleménye szerint a legkevésbé sem félnek attól, hogy ez valakinek szemet szúr, még annak ellenére sem, hogy '99 október elsejéig a polgármester tagja volt a Társadalmi Szervezetek Bizottságának.

- Városi szinten biztos, hogy nem okoznak botrányt az új ingatlanok, hiszen Vásárhelynek komoly NB II-es sakkcsapata van (Rapcsák az ötödik táblán játszik), amely rengeteg embernek szívügye - fogalmazott Lázár. A főtanácsadó elmondása szerint a kapott ingatlanrészekből "sakkcentrumot" fognak kialakítani, és - mivel ez abszolút társadalmi tevékenység - a politikai háttérjátszmákat ki lehet zárni.

Titkos telefonszámok

Az élbolyba tartozik a Human Bridge Service Alapítvány is, amely 11 irodát nyert, és Mátraszentimrén nekik ítéltek egy 2528 négyzetméteres belterületet, valamint Budakeszin egy sörözőt is. Az LB iratai szerint az alapítványt 1996-ban alapították, és a képviselőt Miklósvölgyi Péternek hívják. Az alapítvány, illetve a képviselő telefonszáma titkosított. Bonyolítja a helyzetet, hogy mind az alapítványnak, mind Miklósvölgyinek debreceni címe van, az alapítványt azonban a Pest Megyei Bíróságon jegyezték be. Információink szerint az alapítvány pártolója Halász János, az ingatlanjuttatási albizottság elnöke, aki Debrecen körzetének egyik országgyűlési képviselője is egyben (Hajdú-Bihar megyei 2. választókerület). Halász erre reagálva kijelentette: "Ez annyiban igaz, hogy én minden debreceni egyesületet pártolok - hiszen őket is képviselem -, de kizárólag a törvényes határokon belül".

Romareprezentáció

Az egyesületek, alapítványok közül szinte egyedüli romaszervezetként a Kalyi Jag Roma Művészeti Egyesület kapott ingatlant (a másik a Magyar Független Cigányfórum, amely Salgótarjánban nyert egy irodát és egy raktárat). Összesen 12 irodát, 7 termet, 2 műhelyt és 14 garázs-tároló-raktárat jegyez az egyesület az ország tizenhárom városában. Az egyesület elnökét Varga Gusztávot nem tudtuk elérni.

Az egyesületet 1991-ben jegyezték be - a Soros Alapítványtól 1999-ben 2 millió forintot kaptak a roma fiatalok oktatásának támogatásáért. Az Index úgy tudja: az albizottság a romaszervezetek kellő számú reprezentációja miatt hagyta "túlnyeri az egyesületet". Ebben Béki Gabriella, az ingatlanjuttatási albizottság szabad demokrata képviselője segítkezett leginkább - kapott tájékoztatást az Index.

Szövetségek, mozgalmak

Országosan négy szervezet: a Rákóczi Szövetség, Magyar Cserkészszövetség, az Asszonyok a Nemzeti Egységéért Mozgalom és a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége is több irodát kapott.

A Rákóczi Szövetség 9 irodával, 3 teremmel és 5 tárolóval lett gazdagabb. Az egyesületet '89-ben alapították, elnöke Halzl József gépészmérnök. A Magyar Cserkészszövetség azonban sokkal kevesebb ingatlanrészt kapott, mint amire számított. A szövetség elnöke, Gyulay Endre a napokban adta be lemondását. A szeged-csanád megyéspüspök tájékoztatása szerint a szövetségnek tizenháromezer tagja van, "ezek közül néhány a parlamentben", de a püspök "nem tud arról, hogy lobbiztak volna a szövetség érdekeiért".

Az eredményen kétségtelenül meglátszik, hiszen a cserkészeknél még az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom is többet nyert egy irodával. Az alapítóelnök, Szarka Istvánné egyébként a Kereszténydemokrata Néppárt jelöltjeként indult az 1998-as általános országgyűlési választásokon. A Pest megye 9- es számú választókerületéből azonban nem jutott be a parlamentbe. Hét irodát nyert viszont a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége. Az elnök az a Fónay Jenő, aki 1998-as országgyűlési választáson az MDF színeiben egyéni jelöltként indult, illetve az országos lista 23. helyén is szerepelt.

Világi ifjak

A Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület és a Magyar Fiatalok Társasági Klubja Kulturális Egyesület (MFTKKE) szintén tarolt az egyesületek között az ország több városában. Az előbbi jóval fiatalabb, eredményességében mégis ráver a '96-ban alapított MFTKKE-re. Hét településen ugyanis öt irodát, tizenhárom raktárat, valamint egy kétszobás, komfort nélküli lakást nyertek. És a kínálat talán legszebb darabját egy Szombathelyen lévő 272 négyzetméteres éttermet. Az adatok imponálóak, bár az intézmény működéséről, állagáról nem tudtunk információt szerezni. Az egyesült székhelye egyébként Debrecenben van bejegyezve (ott egyébként semmit sem nyert az egyesület); képviselő azonban nincs feltüntetve.

Annál inkább a Magyar Fiatalok Társasági Klubja Kulturális Egyesületnél, ahol az a Kelemen Kartal áll a megjelölt helyen, aki '96-'98-ig az Ifjúsági Demokrata Fórum (a Magyar Demokrata Fórum ifjúsági szervezete) ügyvezető elnöke volt, '99-től pedig a Magyar Ifjak Világfórumának Anyaországi régiójának elnöke. Az egyesület - érthető okokból - tagja a Magyarok Világszövetségének; annak ifjúsági tagozata. A MFTKKE "csupán" hat irodát, egy termet, valamint klubot és eddig ismeretlen kategóriaként egy "bajai söntést" is kapott. Kelemen Kartal egyébként Dr. Kelemen András MDF-es országgyűlési képviselő fia.

Rovásírás

Kunszentmiklóson a FNSZ egyszem irodája mellett a Kiskunsági Ifjúsági és Kulturális Egyesület (KIKE) nyert irodákat, számszerint hatot, amelyben egy létszámfelmérő rendezvényen a főtitkár, Malinák Árpád szerint 20 tagot tudnának felsorakoztatni. A főtitkár - aki egyébként független önkormányzati képviselő Kunszentmiklóson - elmondása szerint az egyesület tagjai nem politizálnak egyesületként, bár tagjai a Magyarok Világszövetségének, valamint a Magyar Demokrata Fórum ifjúsági szervezetével, az Ifjúsági Demokrata Fórummal is szorosabb barátságot ápolnak - talált utalást erre az Index az egyesület honlapján. Az LB iratai szerint az egyesület képviselője egyébként az a Bődi Szabolcs, akit '98-ban a város MDF-es alpolgármesterévé választottak. Az egyesületnek egyébként saját újságja van Rovásírás néven, és ebből - mindenki láthatja - feketén-fehéren kiderül a politizálás ténye.

A Viharsarok

Békéscsabán és Békésen négy olyan szervezet diadalmaskodott a pályázaton, amelyeket 1999 után jegyeztek be. Ezek közül a Kőrösvidéki Polgári Kör viszi a prímet, amely az anyavárosban nyert irodán kívül Gyulán és Mezőkovácsházán is jutott ingatlanrészhez. Ezenkívül Békéscsabán még egy raktárat és egy műhelyt is begyűjtött az egyesület. "De én ezt nem hiszem" - mondta Fehér Ibolya, az egyesület elnöke, aki a félmondattal arra célzott, hogy hivatalosan még nem értesítették.

Fehér Ibolya annyit hozzátett, hogy "az irodák inkább viszik majd a pénzt, és a hozzájutásukban felesleges politikát keresni". Ennek ellenére Fehér Ibolya tavaly még a Fidelitas regionális csoportjának sajtófőnöke volt (Nem lehetett tag, mert már elmúlt 35 éves). Ez akkor válik fontos mozzanattá, ha tudjuk, hogy a Fidelitas regionális csoportjának elnöke, a Tessedik Sámuel Ifjúsági Egyesület elnöke, Erdős Norbert. Erdős egyben tagja a Fidesz Békés megyei választmányának is. A Tessedik Sámuel Egyesület, amely tavaly januárban alakult, szintén kapott egy irodát, egy raktárt és egy termet.

Leképezik a lakóközösséget

- Mivel hivatalos értesítést még nem kaptam, nem vagyok hajlandó a pályázattal kapcsolatos kérdésekre válaszolni - nyitotta a beszélgetést Erdős. A Tessedik egyesület elnöke egyébként kifejtette, hogy a "tízegynéhány" taggal működő szervezet "lehet, hogy visszaadja a kapott ingatlanrészeket", mert "még nem vagyunk elég nagyok." A Fidesz Békés megyei választmányának tagja nem tartja furcsának, hogy Békéscsabán az utóbbi két évben négy egyesület is alakult kulturális "működési főcsoporttal". Véleménye szerint az egyesületek "ezzel a lakóközösséget képezik le, ebben pedig nincs semmi elítélendő".

A Polgárok Békéscsabáért Egyesület (PBE) szintén Fidesz-közeli egyesületnek vélhető ugyanúgy, mint a Tessedik Sámuel Ifjúsági Egyesület. A PBE elnöke Kiss Tibor, aki szintén a helybeli Fidesz alapszervezet tagja. Az egyesület nem egész egy éve alatt elérte, hogy mostantól 6 ingatlanelemmel legyenek gazdagabbak, köztük egy oktatóteremmel és egy gépkocsijavító-műhellyel is. A közeli Eleken majdnem egyidőben jegyezték be az Elán Kulturális Egyesületet. A pályázaton két irodát és egy "kamrát" kaptak, "működési főcsoportuk": kulturális.

Az MPEE

A Fidesz színeiben jutott be listán Békés önkormányzati testületébe, és lett ott többek között a pénzügyi ellenőrzési bizottságának tagja Csíbor Géza, aki a Veritas Kulturális Egyesület elnöke. Ezt az egyesületet az okiratok szerint 2000 szeptemberében jegyezték be, amely majd egy hónappal később történt, mint ahogy a pályázat beadási határideje lejárt. Ennek ellenére két irodával, egy műhellyel és egy nagyteremmel lettek gazdagabbak a Veritasban. Csíbor elmondása szerint a Békés Megyei Bíróság átalakítása miatt csúszott a bejegyzés, és "ezt jeleztük a KVI felé is". Az egyesületnek 12 tagja van, és Csíbor az Index fideszes kapcsolatait firtató kérdésére azt válaszolta: "egy dolog párttagnak lenni, és egy dolog a közért dolgozni".

Az egyesület rövid időn belül a Magyar Együttműködésért Egyesület (MPEE) tagja lett, ugyanúgy, mint a fentebb már említett Kőrösvidéki Polgári Kör. Az MPEE 1996-ban alakult Mádl Ferenc, akkor még "csak" akadémikus, elnökletével. A "polgári Magyarországért" született szervezet elnökségében jelenleg helyet kap többek között Elek István, miniszterelnöki főtanácsadó, Debreczeni József publicista, Kövér László, Martonyi János, Nemeskürty István is. A szervezet szervezi a miniszterelnök hagyományos vigadóbéli beszámolóját. Lentebb az MPEE néhány tagszervezetéről írunk.

Fiatalok és szellemi műhelyek

A pályázaton nyert 128 négyzetméteres nagyteremben, a játékszobában és az irodában más egyesületek programjainak is szívesen helyt adna a Fiatalok Jászberényért Egyesület. A 46 tagot számláló csoport fél évvel a ingatlanokat megcélzó pályázat beadási határideje előtt jegyezték be a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon. Szabó Balázs, nemrégiben leköszönt elnök elmondása szerint "új lehetőségeket akarnak teremteni a jászberényi fiataloknak a szórakozás és a művelődés terén". Szabó elmondta, hogy az elmúlt év "az adminisztrációs teendők éve volt".

A leköszönt elnök háromszor tér ki a kérdés elől: Fidelitas-tagok alapították-e az egyesületet? A végén elismeri, hogy "voltak Fidelitas-tagok az egyesület alapítói között", köztük maga Szabó is, a bíróságon még most is bejegyzett képviselő. Szabó Balázs a beszélgetés elején "abszolút politikamentesnek" írja le a szervezetet, és az alapítás körülményeit tisztázó interjúrészlet után is elutasítja a politikai színezet lehetőségét.

Az MPEE tagja a Polgári Egyesület Vásárosnaményért szervezet is. Elnöke Czomba Sándor fideszes vásárosnaményi városatya, aki a polgármester-választást később megnyerő Jüttner Csaba mögött a harmadik helyen végzett az első székért kiírt viadalon. Az egyesületet '99 utolsó hónapjába jegyezték be, és szintén a kultúra területén ügyködik. Czomba egyébként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés oktatási, közművelődési és kisebbségi bizottságának külső tagja. Az MPEE tagjai közé tartozik a Jobb Makóért Egyesület, valamint a Hajdúnánási Szellemi Műhely is. Az előbbi a Makón meghirdetett két helyiség közül kettőt nyert: egy irodát és egy üzletet. Az utóbbi Hajdúnánáson volt egyetlen befutó: két tanterem, egy raktár és egy másfél szobás összkomfortos lakás szerepel a nyert ingatlanrészek között.

Dabasi integrálódók, kipcsakok

Dabason kizárólag a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete nyert ingatlanrészeket. Az egyesületet 1994-ben jegyezték be a Pest Megyei Bíróságon, és az iratok szerint az alapítvány képviselője Kőszegi Zoltán. Kőszegi jelen pillanatban Dabas város polgármestere. A város első embere a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesületének színeiben győzedelmeskedett. Kőszegi az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a 300 tagot számláló egyesület egy "többször kirabolt" ingatlanhoz jutott. Szerinte nincs benne semmi különös, hogy a választásokon győztes polgármester mögötti szervezet nyert egyedül.

- Szerintem teljesen normális dolog, hogy egy nagy múlttal rendelkező egyesület kihasználja a lehetőségeket. Rengeteg feladatot felvállalunk, és most éltünk a lehetősséggel. Akkor, amikor az egész közélet pártosodik, különösen fontos szerepet játszanak a civil szervezetek - összegezte véleményét a polgármester.

A Kunszövetség "célja, hogy a magyarországi és a határokon túl élő kun, besenyő és tatár (gyűjtőnéven kipcsak) leszármazottakat összegyűjtse" - olvasható a szövetség internetes oldalon megjelenő jellemzésében. A tiszteletbeli elnök Csukás István, az ügyvivői teendőket pedig dr. Fazekas Sándor, Karcag fideszes polgármestere végzi. A szövetség Karcagon három, összesen 25 négyzetméteres irodahelyiséget kapott.

Jó-e a politikus barát?

Osztroha Bertalan, 1994-ben még a Független Kisgazdapárt megyei elnöke volt. Négy évre rá talán az elsők között veszett össze Torgyán Józseffel, és megalapította a Független Borsodi Kisgazda Egyesületet. Annak idején Osztroha arról vált híressé, hogy tagtoborzás címén 26 romát léptetett be a szervezetbe, hogy megnövekedve és erősnek látszva bejussanak a megyei közgyűlésbe. Ez persze nem sikerült, most viszont mint a Vidék- és Területfejlesztést Elősegítő Alapítvány elnöke módfelett közönyösen biztosította az Indexet arról, hogy a politikának semmi köze nincs ahhoz, hogy Putnokon négy irodát nyert az alapítvány.

- Sőt, a Torgyánnal való szakítás csak hátrányosan érintett - foglalta össze, a nem csak az erre az ügyre érvényes tapasztalatait a sokat megélt gazdálkodóvá visszaavanzsált politikus.

* * *

Vidéki társadalmi szervezetek között szétosztott állami vagyon: A teljes dokumentum megyékre bontva  • Tippek
  • Árfolyam