Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Fegyver, olimpia, egyházi iskola a költségvetési tartalékból

2001.12.07. 17:12
A kabinet döntése értelmében számos tárca kap plusz támogatást az éves általános tartalékalap, közelmúltbeli feltöltése után. A pluszforrásból majd minden tárca részesül, a listavezető a belügyi tárca, 19,2 milliárddal, a sereghajtó a szociális tárca egymilliárdos plusz forrásával.
A kormány az éves, 36 milliárd forint általános tartalékot már korábban elköltötte, de év közben kezdeményezte a zárszámadásban a tartalék feltöltését, mégpedig további 48 milliárd forinttal. A kabinet keddi ülésén határozott a többletről, de Borókai Gábor szerint csak péntekre képszült el az összeg részletes felosztása.

A kormány döntése értelmében a Belügyminisztérium 19,2 milliárd forintot kap, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium 3, a Szociális és Családügyi Minisztérium 1, a oktatási tárca 4,5, az Egészségügyi Minisztérium 1,5, a Pénzügyminisztérium 4, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 1,5, az Ifjúsági és Sport Minisztérium pedig 4,4 milliárd forintot kapott. Borókai Gábor kormányszóvivő közölte, a tárcák a kapott összegeket már jelenleg futó programokra fordítják.

A Belügyminisztérium a maga 19,2 milliárdját a túlórák fedezésre, és fegyverkorszerűsítésre fordítja. Az Oktatási Minisztérium a felsőoktatás fejlesztésére, a KHVM árvízvédelmi fejlesztésekre, és autópálya építésre, a szociális tárca közmunkaprogramok indítására, az Egészségügyi Minisztérium intézmények konszolidációjára, a PM a nyugdíjas nyilvántartó rendszer kiépítésére, a kultuszminisztérium egyházi iskolák támogatására, az ISM pedig olimpiai sportágak és olimpiai programok támogatására kapta a plusz pénzt.

A korábbi 36,7 milliárdos keretből 24 milliárdot árvízvédelemre, 6,8 milliárdot a tűzoltók elmaradt pótlékainak kifizetésre fordítottak. Akkor az oktatási 2,8, a kultusztárca 1,5 milliárd pluszt kapott.