Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Költségvetési táskát kapott a pénzügyminiszter

2004.09.25. 08:26
Szili Katalin egy bordó, vízibivalybőrből készült táskát ad a miniszternek, hogy ezentúl ebben szállíthassa a beterjesztendő költségvetést. A házelnök egy angol szokást akar honosítani.
Egy táskát adományoz Szili Katalin házelnök a pénzügyi tárca vezetőjének, hogy a miniszter ezentúl ebben szállíthassa az Országgyűlés épületébe a beterjesztendő költségvetést - tartalmazza a parlamenti sajtóiroda meghívója a hétfői átadásra.

A magyar "költségvetési táska" egy bordó, vízibivalybőrből, Magyarországon készült irattáska, bal felső negyedében ezüsttáblán a felirat: "A pénzügyminiszter költségvetési táskája".

Az irattáska, miután a kormány előterjesztését abban átviszik a parlamentbe, a következő szeptemberig a Pénzügyminisztérium első emeleti folyosóján kap helyet.

A költségvetés kifejezés angol megfelelője egy régi francia szóból - bougette - származik, ami kis táskát jelent.

Angliában hagyományosan minden évben fotóriport készül a pénzügyminiszterről, kezében a költségvetést tartalmazó dobozzal. A dobozt, amelyben az egymást követő pénzügyminiszterek a Downing Streetről elvitték a költségvetési előterjesztést a Parlamentbe, valószínűleg William Ewart Gladstone számára készítették a XIX. század második felében. A skarlátvörös színű bőrbe burkolt fadoboz használatának hagyományával eddig csak két pénzügyminiszter szakított a szigetországban.