Antal, Anett
16 °C
24 °C

'Aktatáskával' járt bankba a pénzmosás gyanúsítottja

2003.12.19. 07:43
Vitatja ügyfelei meggyanúsításának alapját a hatvanmilliárdos pénzmosási ügyben előzetes letartóztatásba vett két szír állampolgár ügyvédje. Kamarás Gábor azt sem érti, mi indokolta védencei egy éve tartó titkosszolgálati megfigyelését. A gyanúsítottak egyike a HVG értesülései szerint "aktatáskával járt" az Inter-Európa Bankban.
"Összeférhetetlenségre" hivatkozva a BRFK vizsgálati osztálya vette át a hatvanmilliárd forintos pénzmosási ügy nyomozását - jelentette az Info Rádió. A döntést Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Pénzmosás Elleni Osztályának vezetője elleni vizsgálattal indokolták . A Magyar Nemzet értesülései szerint a bűncselekmény-sorozatnak jelenleg tíz terheltje van. Hárman önként jelentkeztek a rendőrségen, két gyanúsítottnál házkutatást tartottak, egyet őrizetbe vettek, ám gyanúsítotti kihallgatása után szabadlábra helyezték.

Egy éve figyelték őket

Előzetes letartóztatásba csak Bassam T. és Ghassan A. szír állampolgárokat és D. Zoltánt helyezték. A hivatalos pénzváltókat üzemeltető szíreket a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán vették őrizetbe. A titkosszolgálatok a Nemzet értesülései szerint tavaly október óta figyelték meg a valutaváltásból befolyt feketepénzek tisztára mosásával vádolt szíreket.

Bassam és Ghassan ügyvédje, Kamarás Gábor szerint egyelőre nem tudni, a titkosszolgálatok milyen bűncselekmény alapos gyanúja indokolta a megfigyelések bírósági engedélyezését. Véleménye szerint ügyfelei az ügyben szereplő bankok bejegyzett ügynökei voltak.

Érdemben segítők

A szírek ellen nem a gyanúsítotti kihallgatások, hanem a feljelentés és az ügy egyéb iratai alapján merült fel a megalapozott gyanú - mondta el a Magyar Nemzetnek Tóth Gábor ezredes. Az ügyben őrizetbe vett két banki alkalmazottat, S. Ritát és P. Tibort vesztegetés gyanújával hallgatták ki. Tóth szerint S. és P. "érdemben segíthette a bűncselekmény megvalósulását".

Tóth nem kívánta megnevezni az ügyben érintett pénzintézeteket. A HVG értesülései szerint ugyanakkor Bassam "aktatáskával járt" az Inter-Európa Bankba. A Nemzet értesülései szerint a pénzváltók nem álltak jogi kapcsolatban a pénzintézettel.