Gergely
4 °C
23 °C

Miért került célkeresztbe Tasnádi Péter?

2000.08.24. 21:54
"Több, mint húsz értékelhető bejelentés érkezett a rendőrségi, ingyenes hívható telefonszámra [...] Nagy Judit, sajtóreferens elmondta: több testi sértéssel és zsarolással összefüggő bejelentés is érkezett." Napi Magyarország, 1999. 09.14.

"Tasnádi Péter szervezett bűnözéssel foglalkozik és maffiafőnökként él és viselkedik, úgy tűnik, hogy ezt az ügyészség és a bíróság egyre inkább elhiszi nekünk." Orbán Péter nyilatkozata az Interneten (http://netlap.hu), 2000. 06.

"Karancsi Ildikó a Pest megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: Tasnádi Péter újabb bűncselekményekkel nem gyanúsítják, így azzal sem, hogy bűnözői csoportokkal szervezett vagy irányított." Blikk, 2000. 07. 25.

"Nagy Judit szóvivő megerősítette: a zöldszám nyomán egyetlen új vádponttal sem bővült a Tasnádi-ügy." Blikk, 2000. 07. 27.

Tisztelt Orbán Péter Országos Rendőrfőkapitány Úr!

Mi, Tasnádi Péter sporttársai, barátai, üzletfelei, személyes vagy akár csak hallomásból ismerősei döbbenten szemléljük az ellene 11 hónapja előzetes letartóztatása mellett zajló eljárást. Úgy gondoljuk, demokráciában ennyi idő után a rendőrség vezetőinek kötelessége lenne teljes körű és őszinte tájékoztatást adni arról, mi indokolja egy kisgyerekes apa elszakítását családjától, egy sikeres üzletember vállalkozásainak ellehetetlenítését, egy köztudottan kritikusan gondolkodó magyar értelmiség elleni megtorlást. Milyen bizonyítékok támasztják alá vádjaikat, mik a tények:

Tasnádi Pétert az elmúlt években, évtizedekben korrekt üzleti partnernek, törvénytisztelő polgárnak, a közjóért tenni akaró és hajlandó mecénásnak ismertük meg. Azt tapasztaltuk, Tasnádi Péter úgy él és viselkedik, ahogy a művelt világban általában élnek az üzleti életben is sikeres értelmiségiek, köztük azok a Német- és Olaszországban, az Egyesült Államokban élő barátai és ismerősei, akik hozzánk hasonló értetlenséggel figyelik az ellen folyó eljárást. Ma Magyarországon csempészek, olajszőkítők, kábítószer-kereskedők és közismert bűnözők védekeznek szabadlábon az ellenük folyó bírósági eljárás befejezéséig. Nos, azt még a rendőrség sem állítja, hogy Tasnádi Péter ölt, lopott, olajat szőkített vagy kábítószert árult volna. Sőt, még bírósági eljárás sem zajlik ellene. Ennek ellenére a XX. Század végének Európájához méltatlan körülmények között egy 2x4 méteres zárkában van bezárva, megfosztva a tisztálkodás, a sportolás és kommunikáció legelemibb lehetőségeitől.

Amennyiben a rendőrségnek Tasnádi Péter ellen konkrét információi és bizonyítékai vannak, haladéktalanul álljon elő velük! Azt azonban elfogathatatlannak tartjuk, hogy a rendőrség egyes vezetői magukat a jog fölé helyezve következmények nélkül vádaskodnak, "gombhoz varrva a kabátot" újabb és újabb gyanúsítottakkal állnak elő, majd utólag kezdik keresgélni azokhoz a bizonyítékokat, s ha azok is tarthatatlannak bizonyulnak, újabb gyanúsításokat találnak ki, ismét bizonyítékok nélkül.

A rendőrségnek saját szakmai meggyőződése okán természetesen joga van igyekezni bárki elleni gyanúját igazolni. De ez nem történhet valakinek a bizonyítékok nélküli fogvatartása mellett; nem történhet úgy, hogy egy csecsemőt közvetlenül születése után szakítsanak el édesapjától.


Szikinger István alkotmányjogász, az állam- és jogtudományok kandidátusa
Kende Péter író, szociológus
Lagzi Lajcsi zenész, műsorvezető
Zámbó Jimmy énekes
Szegő András újságíró
Csötöny Sándor MÖSZ elnöke. Országos Sportszövetség alelnöke
Szántó Imre MÖSZ kapitánya, ökölvívó olimpiai csapat edzője
Molnár István MÖSZ elnökségi tag
Erdei Zsolt ökölvívó világ-, európabajnok
Wichmann Tamás kenu világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Nemzetközi fairplay-díjas
Korda György előadóművész
Balázs Klári előadóművész
Ganxta Zolee zenész
Lang Györgyi színész - táncdalénekes
Falus Mariann énekesnő
Gyurácz Eszter fitnesz világ és európabajnok
Nick Árpád s zkander világbajnok, Guiness rekorder
Növényi Norbert birkozó olimpiai bajnok, kick.boksz világ és európabajnok
Frölich Róbert főrabbi
Zoltai Gusztáv Budapesti Zsidó Hitközösség igazgatója
Zalatnay Sarolta író, énekes
Schobert Norbert "aerobick Norbi" tornász
Bíró Ica testszépítő
Grigalek Gábor orvos
Tarnóczi Péter főorvos
Steblich Gábor orvos
Bochkor Gábor műsorvezető
Somló Tamás zenész
Horváth Éva Miss World Hungary
Pethő György riporter
Mészöly Kálmán HLASZ szakmai igazgató
Simon Tibor labdarugó
Mathesz Imre válogatott labdarugó
Gombos István labdarugóedző
Nahoczy László labdarugó technikai vezető
Pális Attila kenu világbajnok
Pindák László labdarugóedző , FTC Baráti Club elnöke
Rózsa Nórbert európa, világ- és olimpiai bajnok, európai-csúcstartó
Náray Tamás ruhatervező
Falb Magdolna ruhatervező
Gergely Gábor asztalitenisz világbajnok
Nacsa Olivér humorista
Bagi Iván humorista
Kordé Emese fitness világ- és erurópabajnoki ezüstérmes
Kertész István üzletember
Neményi Béla üzletember, táncdalénekes
Farkas Imre üzletember, Interest RT elnök-vezérigazgató