Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Könyv a Tasnádi elleni bűnügyről

2000.09.06. 20:26
Nem kizárható, hogy személyes bosszú áldozata Tasnádi Péter, előzetes letartóztatásban lévő vállalkozó - közölte szerdán a Tasnádi Péter célkeresztben című könyv bemutatóján Jónás József újságíró, a kötet szerzője. Jónás arra számított: könyve írásának okán a rendőrség közlik mivel gyanúsítják a maffiózónak tartott Tasnádit, a bizonyítékok egyértelműsége miatt pedig a védelemnek nem lesz mondandója. E helyett azonban éppen fordítva történt: a védelem rávilágított az ügyben rejlő visszásságokra, az országos rendőrfőkapitány, illetve a belügyminiszter pedig "néma" maradt.
A kötet sajátossága, hogy bár Tasnádi Péterről szól, a Macabbi Sport Klub egykori elnökével a szerzőnek nem sikerült találkoznia, mert erre nem adtak módot, így írásban reagált, az írásban feltett kérdésekre.

Jónás: a könyv választ ad arra, miért van a vállalkozó egy éve előzetes letartóztatásban
A Tasnádi Péter célkeresztben című könyve választ ad arra a kérdésre, miért van a vállalkozó immár egy éve előzetes letartóztatásban - jelentette ki Jónás József újságíró, könyvének szerdai bemutatóján. Állítása szerint csupán két dolog maradt ki a kötetből. Az egyik a rendőrség másfél oldalas fogalmazványa arról, mivel is gyanúsítja Tasnádi Pétert. Ez azért maradt ki a könyvből, mert késve jutott hozzá a szerző, pedig tájékoztatása szerint tartalmas mű: konzekvensen ,,keresztapának" nevezik Tasnádit, az azonban nem derül ki belőle, mi a konkrét gyanú. <>Jónás nem tartotta érdemesnek közlésre, hogy megfenyegették: hagyja abba az adatgyűjtést, és ne írjon könyvet. Az újságírót az Árpád hídról szorították le marcona urak, hogy ,,jobb belátásra" bírják. Azért nem tántorították el a könyvírástól, mert amúgy is munkanélkülivé vált, így nem volt veszíteni valója.

Jónás azért fogott hozzá a munkához, mert bűnügyi újságíróként kíváncsi volt arra: lehet-e személyes bosszú miatt valaki fél évet, sőt immár egy évet előzetes letartóztatásban. Keresztapa-e Tasnádi Péter, vagy csak ráaggatták ezt a nem annyira hízelgő titulust. Az újságíró az Index arra a kérdésére, hogy személyes bosszú áldozata lett-e Tasnádi, azt mondta: könyvében megszólalnak azok, akik jelen voltak azon a tárgyaláson, ahol a mostani belügyminiszter a józsefvárosi piacot akarta megvenni. Ők elmondják, akkor és ott mi történt, nem válaszolt azonban a kérdésekre Pintér Sándor. Jónás így nem zárja ki ezt a lehetőséget.

A belügyminiszter nyilatkozatára reagálva kötetének hátsó borítóján Jónás József közli, hogy ismerte Boross Tamást, számos alkalommal találkozott Cinoberrel, Prisztás Józseffel és Seress Zoltánnal is. Ezért azonban nem hiszi, hogy szégyellnie kellene magát, miután bűnügyi újságíróként ez kötelessége volt.

Jónás arra számított: Tasnádiék hallgatni fognak, és a rendőrség pedig kiteríti kártyáit. E helyett azonban egyetlen felelős rendőri vezető se állt szóba vele. Egyetlen hivatalos iratot birtokol a rendőrségtől a Tasnádi-üggyel kapcsolatban, Orbán Péter országos főkapitány titkárnőjének feljegyzését arról: ebben az ügyben a megyei főkapitánysághoz kellene fordulni. Jónás József szerint kötetéből elsősorban az derül ki: miért van egy éve előzetes letartóztatásban Tasnádi. Közölte: bűnügyi újságíróként várja a statisztikákat, hogy önbíráskodásra való felbújtás, illetve adócsalás elkövetésének gyanújával hányan tartózkodnak magyarországi börtönökben előzetes letartóztatásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!