Aliz
6 °C
14 °C

Alkotmánysértő a szerzői jogi törvény?

2002.02.18. 18:40
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért nevű emberi jogi szervezet a Pannon Rádió bojkottja kapcsán, mert úgy ítéli meg, hogy a hatályos szerzői jogi törvény sérti az alaptörvényt, amikor nem teszi lehetővé, hogy egyes adókon megtiltsák a művészek alkotásaik sugárzását. A jogszabály csak általánosságban teszi lehetővé a dalok letiltását.
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) helyesli és nagyra értékeli, hogy a magyar kulturális élet kiválóságai megtiltották felvételeik sugárzását a nyílt rasszista uszítást folytató Pannon Rádiónak - tartalmazza a szervezet hétfői közleménye.A kirekesztés és gyűlölködés ellen többet ér a polgárok, művészek kiállása, mint a büntetőjogi üldözés - szögezik le.

Célzott tiltás kizárva

A TASZ sajnálatosnak tartja, hogy a hatályos szerzői jogi törvény a művészek számára nem teszi lehetővé a Pannon Rádió bojkottálását. Csak arra ad módot, hogy forgalomba került alkotásaik előadását mindenkinek megtiltsák. Célzott tiltásról nem rendelkezik. Ez sérti a művészek alkotmányos jogait - véli az emberi jogi szervezet.

A dalok sugárzására hatással van a környezet

A műalkotás jelentésére hatással lehet a környezet, amelyben megjelenik - szól a TASZ érvelése. Ha olyan környezetben jelenik meg, ahol rendszeresen rasszista szövegek hangzanak el, akkor ezek rávetülnek magára az alkotásra is. Az összepárosítás üzenete az, hogy a mű világától nem idegen a rasszista gyűlöletkeltés. A Tasz szerint az alkotónak joga van hozzá, hogy az alkotás üzenetének eltorzítását megakadályozza.

Tiltás esetén teljesen kivonul a szerző a nyilvánosságból

Elfogadhatatlan tartják, hogy ezt csak azon az áron teheti meg, ha műveinek bemutatását általánosságban megtiltja, s így teljesen kivonul a nyilvánosságból, a TASZ ezért az Alkotmánybírósághoz fordul. Kérni fogják a testületet: állapítsa meg, hogy a hatályos szerzői jogi szabályozás ésszerűtlen, szükségtelen és aránytalan terhet ró a rendelkezési szabadságukkal élni kívánó alkotókra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?