Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Tiltakoznak a bulizók rendőrségi vegzálása miatt

2005.02.21. 16:49
A rendőrök a hétvégén Budapesten és Kecskeméten is razziát tartottak, majd miután a szórakozóhelyek félezres közönségének pupilláit megvizsgálták, drogfogyasztás gyanúja miatt 55 fiatalt előállítottak. A rendőrök ígérik, a szórakozóhelyeken rendszeresek lesznek az ilyen típusú rajtaütések. A jogvédők tiltakoznak a "rendőrállami módszerek ellen".

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet közleményben tiltakozik, hogy a rendőrség "újraélesztve a diszkó-razziák elfogadhatatlan módszerét", országszerte rajtaütéseket tart, aminek célja, "a drogfogyasztók ellen minél nagyobb számban induljanak büntetőeljárások". A hétvégén a rendőrök egy kecskeméti és egy fővárosi szórakozóhelyen ütöttek rajta, és több tucat fiatalt előállítottak. Kecskeméten a rendőrök egy diszkót rendesen megszálltak, és orvosok segítségével ötszáz fiatalt vizsgáltak át egyenként, közülük 30-at kábítószer-fogyasztás gyanúja miatt előállítottak.

Fiatalok pupillájának vizsgálata

A jogvédők szerint az eljárás ellentétes a rendőrségi törvény rendelkezéseivel. A TASZ szerint "az adófizetők pénzéből gazdálkodó rendőrségnek nem a diszkóban szórakozó fiatalok pupilláinak vizsgálatával kellene foglalkoznia. A Nemzeti Drogstratégia az egyszerű fogyasztók rendőri üldözését nem jelöli meg prioritásként, a drogkérdéssel foglalkozó szakember évek óta állítják, hogy nem a droghasználókat kell a fő célpontnak tekinteni, és politikusok időről-időre kijelentik, hogy nem büntetni akarják a fogyasztókat". Pelle Andrea jogász az Indexnek azt mondta, a rendőrség eljárása "rendőrállami módszerekhez" hasonlít.

Háborút indítottak

A rendőrök azonban ígérik, a közeljövőben a szórakozóhelyek látogatói hasonló ellenőrzésekre számíthatnak országszerte. A rendőrség ugyanis ebben az évben "prioritásként kezeli a kábítószerek terjedése elleni küzdelmet". Ezzel szemben a koalíciós pártok képviselői és a kormányfő is a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy nem céljuk a fogyasztókat börtönbe zárni. Bővebben > > >

Az ellenőrzésekről
A rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény csak egy esetben jogosítja fel a rendőrséget arra, hogy szakértői vizsgálatra kötelezzenek valakit, mégpedig a 44. paragrafus (1) bekezdés c./ pontja alapján, mely csak a közlekedésrendészeti intézkedések körében, a járművezetővel szemben ad lehetőséget arra, hogy vér-, és vizeletminta adására kötelezzék, és ebből a célból az Rtv.33. paragrafus (2)bekezdés c.) pontja alapján előállítsák, írja közleményében Pelle Andrea jogvédő. A büntető eljárási szabályok szerint egyébként a tanú sem kötelezhető olyan szakértői vizsgálatra, mellyel saját maga ellen szolgáltatna bizonyítékot, vagyis magát vádolná bűncselekmény elkövetésével. A tanút ki kell oktatni arra vonatkozóan, hogy milyen esetekben tagadhatja meg a vallomástételt illetve a szakértői vizsgálatot.