Továbbra is titkolózik a Közlönykiadó

2006.06.01. 13:30
Bár jogerős ítélet kötelezi a Magyar Hivatalos Közlönykiadó Kft.-t arra, hogy kiadja, szerkesztőbizottságának tagjai, köztük közigazgatási és helyettes államtitkárok személyenként milyen juttatásokat kaptak, felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz, és a döntésig nem adnak ki semmit. A kiadót beperlő Társaság a Szabadságjogokért bírósági végrehajtást kért, és azt hangoztatja, nagyon rossz az üzenete annak, ha egy állami kézben lévő cég semmibe veszi a bíróság jogerős döntését.

A Társaság a Szabadságjogokért még márciusban nyert jogerősen pert a Magyar Hivatalos Közlönykiadóval szemben, mert a cég nem volt hajlandó közölni, az azóta megszüntetett és állami vezetőkből, köztük közigazgatási és helyettese államtitkárokkal milyen szerződéses viszonyban állnak, az állami vezetők milyen juttatásban részesültek.

A kiadó már márciusban jelezte, nem ért egyet a bírósági döntéssel, éppen ezért felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Fővárosi Ítélőtábla határozata ellen. A cég időközben a felülvizsgálati kérelmet benyújtotta a bírói testülethez és csütörtöki közleményük szerint amíg az Legfelsőbb Bíróság (LB) nem hoz döntést addig az adatokat se adják ki, mert úgy vélik egy jogszabályt különféleképp értelmeznek.

A cég ugyanis állítja, első fokon ők nyertek, másodfokon viszont a TASZ, így ellentétes határozatok születtek, ami a cég megítélése szerint elég ok arra, hogy az LLB döntését megvárják. A közlönykiadó ráadásul úgy véli, adótitkokra is figyelemmel kell lenniük, ezért kezdeményezni fogják a végrehajtás felfüggesztését. A felülvizsgálati kérelem mellett a Magyar Hivatalos Közlönykiadó alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz is.

Dénes Balász a TASZ elnöke erre viszont azt reagálta, hogy nagyon rossz precedensnek tartja, hogy épp a jogszabályok kiadásával foglalkozó állami cég veszi semmibe a bíróság jogerős döntését. "A bíróság döntése jogerős és végrehajtható" - magyarázta a jogász leszögezve, az információ-szabadságról szóló jogszabály éppen a hasonló esetek elkerülésére hozta létre a közérdekből nyilvános adat fogalmát. Erre viszont azt reagálja a közlönykiadó, amíg ez a törvény nem lépett hatályba, azaz 2005. július 1. előtti adatokat nem akarnak kiadni, mert szerintük a törvény változásának nincs visszamenőleges hatálya. Dénes Balázs viszont azt reméli, az adatok kiadásával nem kell megvárni a legfőbb bírói fórum döntését.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön