Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Tojászáporral tiltakozni a bírósági ítéletek ellen

2008.07.09. 10:54
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tiltakozik a Pesti Központi Kerületi Bíróság döntése ellen, miszerint a tojásdobálás a véleménynyilvánítás általánosan elfogadható formája. Szombaton 57 embert állítottak elő a rendőrök a melegfelvonulás ellen tiltakozók közül, kedden hét ember ügyét tárgyalták, hármat felmentettek.

A jogvédő szervezet megdöbbenését fejezi ki a felmentő ítéletek miatt, és felhívja a figyelmet arra, hogy a bíróság döntése értelmében a gyülekezési jogukat békésen gyakorlók fenyegetése és folyamatos tojással való megdobálása nem csak a garázdaság szabálysértési, hanem bűncselekményi alakzatát is kimeríti.

A TASZ közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy a tegnapi döntés logikáját követve mostantól az, aki például nem ért egyet egy-egy bírósági ítélettel, akár záptojásokkal is kifejezheti ellenérzését a bíróság tagjaival szemben.

A TASZ rendkívül veszélyesnek tartja, hogy a jogalkalmazó szervek most már rendszerszerűen nem élnek azokkal a rendelkezésükre álló eszközökkel, melyek alkalmasak lennének a gyűlölet-bűncselekmények és az alkotmányos jogaikat gyakorlók ellen fordulók esetében.

A TASZ álláspontja szerint a jelenlegi helyzetre nem a politikai szabadságjogok jogszabályi korlátozása, hanem az jelentene megoldást, ha a jogalkalmazó szervek élnének törvény adta lehetőségeikkel.

A rendőrség ne rongálás vétsége miatt indítson eljárást, ha az aljas indokból elkövetett, előre megfontolt szándékos emberölés kísérletére gyújtogatással kerül sor, a bíróságok pedig ne hozzanak önmaguknak is ellentmondó, abszurd felmentő ítéleteket a másokat alkotmányos jogaik gyakorlásában erőszakkal korlátozókkal szemben.

A TASZ a hétvégi eseményekkel kapcsolatban három büntetőeljárást kezdeményez:

- A Meleg Méltóság Menetén részt vett munkatársai sértettként feljelentést tesznek a gyülekezési szabadság megsértése miatt,

- a szervezet a Liszt Ferenc téren történtek miatt - ahol csak a rendőri fellépésnek volt köszönhető, hogy egy bejelentett ellentüntetői csoport ne támadjon a békés felvonulókra - közösség elleni izgatás miatt,

- azok ellen pedig, akik az interneten hívtak fel a MMM résztvevői elleni erőszakra, szintén közösség elleni izgatás miatt tesz feljelentést.