Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Perelik az Alkotmánybíróságot

2004.11.11. 10:07
Az Alkotmánybíróság többször is megtagadta, hogy civil szervezetek megismerhessék a testülethez benyújtott indítványok tartalmát. Az egyik jogvédő szervezet megelégelte a titkolózást és beperelte az AB-t.
Közérdekű adat közlésének megtagadása miatt beperelte a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet az Alkotmánybíróságot.

Az Alkotmánybírósághoz fordultak
A TASZ szerint alkotmányellenes, hogy sem a hatályos, sem a jelenleg parlamenti vita alatt álló AB törvény semmilyen határidőt nem állapít meg a jogszabályok alkotmányosságát megkérdőjelező indítványok elbírálásra. Ebből következően "az Az Alkotmánybíróság jelenleg kényére-kedvére dönthet arról, hogy mikor melyik indítvánnyal kíván foglalkozni". Ezért ez ügyben 2004. november 9-én indítványt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz.
Schiffer András a TASZ ügyvivője azzal indokolta az Indexnek a perindítást, hogy az Alkotmánybíróság hozzáállása miatt nem tudnak érdemi vitát folytatni a kábítószerek használóinak büntethetőségéről. Korábban ugyanis Hende Csaba, a polgári körök főkoordinátora, országgyűlési képviselő az Alkotmánybíróságon megtámadta a büntető törvénykönyv a kábítószerek használatáról szóló jogszabályát. A TASZ, ami a drogtörvények enyhítése mellett tört lándzsát, a sajtóból értesült Hende indítványáról, ezért az AB-hez fordultak, hogy megismerhessék, Hende milyen indokok alapján támadja a két éve módosított, enyhített törvényt.

Az Alkotmánybíróság viszont - csakúgy mint az év elején az egyik felekezet beadványának ügyében - megtagadta tőlük a hozzáférést az indítványhoz, mondván, ahhoz az indítványozó beleegyezésére van szükség. Schiffer szerint az közérdekű adatnak minősül, hogy a közélet szereplői milyen indokok alapján tartanak egyes jogszabályokat alkotmányellenesnek, ezért a Fővárosi Bíróságon akarják érvényesíteni jogukat.