Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

100 milliárdos pert nyert a TASZ

2007.02.15. 15:13
Nem titkolhatja el a költségvetés hiányát százmilliárd forinttal növelõ tételt a Pénzügyminisztérium - errõl döntött a Fõvárosi Ítélõtábla abban a perben, amelyet a TASZ indított.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédõ szervezet 2006 szeptemberében perelte be a Pénzügyminisztériumot (PM), mivel megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fõvárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és elsõ fokon úgy döntött, közérdekû adatokról van szó.

Csütörtökön a Fõvárosi Ítélõtábla helybenhagyta az elsõfokú ítéletet. A bíróság szerint a 2006 júliusában megtartott pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón elhangzott, 100 milliárd forintos egyszeri, a költségvetés hiányát növelõ tétel tartalma, mibenléte és pontos részletei közérdekû adatnak számítanak, és a PM köteles azokat a nyilvánosságra hozni, azaz a felperes TASZ-szal közölni.

A TASZ az ítélõtábla csütörtöki, és a Fõvárosi Bíróság tavalyi ítéletét az információszabadság sikerének tartja, és figyelmeztet arra, hogy a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló jogszabályok a kormány egyes szerveire, így természetesen a Pénzügyminisztériumra is vonatkoznak. A társaság közleménye szerint: "A TASZ számára külön öröm, hogy az ítélõtábla mai ítéletével újfent megerõsítette, hogy az Adatvédelmi törvény adatdefiníciója felöleli a becslések, prognózisok alapjait képezõ adatokat is."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!