Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

100 milliárdos pert nyert a TASZ

2007.02.15. 15:13
Nem titkolhatja el a költségvetés hiányát százmilliárd forinttal növelõ tételt a Pénzügyminisztérium - errõl döntött a Fõvárosi Ítélõtábla abban a perben, amelyet a TASZ indított.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédõ szervezet 2006 szeptemberében perelte be a Pénzügyminisztériumot (PM), mivel megtagadta annak a ténynek a nyilvánosságra hozatalát, hogy a 2006-os költségvetés féléves adataiban milyen tétel növeli 100 milliárd forinttal a hiányt. A Fõvárosi Bíróság tavaly októberben a TASZ-nak adott igazat az ügyben, és elsõ fokon úgy döntött, közérdekû adatokról van szó.

Csütörtökön a Fõvárosi Ítélõtábla helybenhagyta az elsõfokú ítéletet. A bíróság szerint a 2006 júliusában megtartott pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón elhangzott, 100 milliárd forintos egyszeri, a költségvetés hiányát növelõ tétel tartalma, mibenléte és pontos részletei közérdekû adatnak számítanak, és a PM köteles azokat a nyilvánosságra hozni, azaz a felperes TASZ-szal közölni.

A TASZ az ítélõtábla csütörtöki, és a Fõvárosi Bíróság tavalyi ítéletét az információszabadság sikerének tartja, és figyelmeztet arra, hogy a közérdekû adatok nyilvánosságáról szóló jogszabályok a kormány egyes szerveire, így természetesen a Pénzügyminisztériumra is vonatkoznak. A társaság közleménye szerint: "A TASZ számára külön öröm, hogy az ítélõtábla mai ítéletével újfent megerõsítette, hogy az Adatvédelmi törvény adatdefiníciója felöleli a becslések, prognózisok alapjait képezõ adatokat is."