Viola
-5 °C
-2 °C

Indokolatlanul injekciózták a beteget az Elmegyógyítóban

2007.02.19. 16:37
Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) indokolatlan gyógykezelést alkalmazott egyik betegén, s ezzel megsértette személyiségi jogait, állapította meg jogerős ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla. A beteget a perben a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet képviselte.

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet megsértette egyik betege személyiségi jogait, amikor indokolatlan gyógykezelésnek vetette alá, szól a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete. A beteget a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet képviselte.

A beteg előzetes letartóztatásból, nem pszichiátriai panaszok miatt került az intézetbe. Az IMEI-ben kifejezett tiltakozása, és az előzetes orvosi iratokban foglaltak ellenére olyan kezelésnek vetették alá, amely vele szemben orvosilag nem volt alkalmazható.

"Miután a kezelést követően rosszul lett, ígéretet tettek arra, hogy a terápiát a későbbiekben nem fogják folytatni. Ennek ellenére két nap múlva újra ugyanezen kezelésnek vetették alá. Tették mindezt úgy, hogy ügyfelünk folyamatosan tiltakozott az injekciózások ellen. A bíróság a tényállás feltárása után megállapította a személyiségi jogokat sértő kezelést" - olvasható a TASZ közleményében.

A TASZ által képviselt ügyfél azért indított keresetet az IMEI ellen, hogy a bíróság állapítsa meg, az intézet megsértette személyhez fűződő jogait, amikor indokolatlan gyógykezelésnek vetették alá.

A beteg kifogásolta azt is, hogy az intézetben nem kapott nemdohányzó kórtermet. Mint a perben kiderült, az intézetben egyszerűen nincs olyan hely, ahol a nemdohányzók füstmentes környezetben tartózkodhatnának. A jogerős bírósági ítélet szerint ezt az állapotot az IMEI-nek meg kell szüntetnie.

Az ügyben az elsőfokú ítélet csak a kereseti kérelem egy részét tartotta megalapozottnak, de a február 16-i másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével a keresetnek helyt adott, és megállapította a jogsértést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!